hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csomagban árult ellenzékiség
Interjú Szigetvári Viktor politológussal, a Haza és Haladás Alapítvány kuratóriumi tagjával

2012. 01. 12.
Ellenzéki pártok és mozgalmak a hétfői tüntetést sikertörténetnek értékelik, mellyel erőt mutattak Orbán Viktor lehengerlő stílusú kormányzásával szemben. Számít ez? A 2012-es évet politikai szempontból bármilyen mértékben is meghatározhatja ez a rendezvény?

- Az elmúlt hónapok ellenzéki politizálása arról szólt, hogy ki kivel és miért nem hajlandó közös rendezvényen részt venni. Most egyértelmű, hogy a szereplők egy rendezvény erejéig képesek összefogni, túllépni az egókon és az ideológiai különbségeken is. Bár ez nem jelent pártszövetséget, de még társadalmi koalíciót sem. Egyértelmű sikere a szereplőknek, hogy a magyar és a nemzetközi közvélemény figyelmét magukra tudták vonni, és a címlapokra tudtak kerülni.

A Fidesz első reakciója az éles kritika volt, amit Selmeczi Gabriella szóvivő „gyurcsányozós" kommünikéje jelentett. Lesöpörhető egy több tízezres rendezvény ilyen kommunikációs formulával?

- Később finomodott a hangnem. Szíjjártó Péter és Varga Mihály már a demokrácia működésének a bizonyítékaként minősítette a tüntetést. Még évekig „gyurcsányozhatnak" nyilván, de az is biztos, hogy az ellenzéki összefogásban Gyurcsány Ferenc „része a csomagnak".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!