hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dekár-rali

2012. 01. 12.
A szilveszteri ünnepélyes rajtceremónia után halálos tragédiával és súlyos balesetekkel folytatódott az idei, 33. Dakar-rali. Az össztávot tekintve pontosan 8373 kilométert átölelő verseny mezőnye - benne újra magyarokkal - argentin, chilei és (új helyszínként) perui szakaszok leküzdése után január 15-én Limában ér célba.

Nem a szilveszter okozta a legnagyobb ünneplést Mar del Platában. A vakációjukat a tengerparton töltő fürdőzők hirtelen egy óriási felhajtás közepén találták magukat az év utolsó napján, ugyanis a parttól néhány méterre, a Plaza Colonon felállított pódium körül a város apraja-nagyja, kicsik és kocsik összegyűltek, hogy a hivatalos rajtceremóniával megkezdődjön a Dakar 2012 tereprali-viadal. A rajtdobogón 443 jármű haladt át: 161 autós páros, 173 motoros, 30 quados és 74 kamionos trió. Sajnos az idei verseny sem múlt el tragédia nélkül.

A Mar del Plata - Santa Rosa közötti első szakaszon az argentin Jorge Andres Martinez Boero balesetet szenvedett. A motorosnak a bukás után megállt a szíve, az orvosok öt percen belül helikopterrel a helyszínre érkeztek, de nem tudták már újraéleszteni, a versenyző a kórházba szállítás közben meghalt. A 38 éves versenyző második Dakarján vett részt: tavaly a hatodik napon fel kellett adnia a futamot bukás miatt. Hétfőn további motorosok jártak szerencsétlenül: a francia Sébastien Coue-t a dűnék között, eszméletlen állapotban találták meg. Hogy mennyi ideig feküdt a tűző napon, azt nem lehet tudni. Mentőhelikopterrel kórházba szállították, ahol 40 fokos testhőmérséklettel mesterséges kómába helyezték - azóta már magához tért, és sokkal jobban van. A szintén francia Bruno Da Costa egy tehénnel ütközött: őt is helikopterrel kellett kórházba szállítani, ahol megállapították, hogy belső vérzése és gerincsérülése van. Kedden pedig Quinn Cody (képünkön), a Hondával versenyző amerikai motoros mutatott be egy látványos szaltót, amelynek kisebb fejsérülés, kulcscsonttörés és kiesés lett a vége.

Hogy némi jó hírrel is szolgáljunk: a mezőnyben újra lehet magyar hangot hallani. A Szalay Balázs - Bunkoczi László-kettős érces hangú Opel Antarája természetesen hatalmas sikert aratott, nemcsak azért, mert szép, hanem azért is, mert hangos, és itt az mindennél többet számít. „Kilométereken keresztül végig álltak az emberek a kordonok mentén. Visszatért a régi érzés, amit már el is felejtettem. Az emberek nagyon kedvelik errefelé az autósportot, s ezt minden lehetséges módon ki is mutatják. Elképesztő, mekkora szeretet árad felénk" - nyilatkozta Szalay Balázs, akinek ez a tizenegyedik Dakarja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!