hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Más ez a képmás
Energiakisülés vagy fényrobbanás hozhatta létre a torinói leplet

2012. 01. 05.
Tovább sokasodnak a rejtélyek a torinói lepel körül: olasz kutatóknak csúcs-technológiájú lézerekkel sem sikerült ugyanolyan lenyomatot előállítaniuk, mint amely a szöveten található. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a leplen lévő elszíneződések - amelyek egy mintegy 170 centiméter magas, szakállas férfialakot ábrázolnak - egy vakító fényvillanás vagy egy hatalmas energiakisülés következtében jöhettek létre.

Az Olasz Nemzeti Technológiai, Energetikai és Környezeti Ügynökség (ENEA) öt évig kutatta annak módját, hogyan tudnák reprodukálni azokat a mikrovékonyságú, szépia tónusú színeződéseket, amelyek a torinói leplen találhatóak.

A leplen egy olyan férfi holttestének lenyomata látható, akin korbácsolásból és keresztre feszítésből származó sebek találhatóak. A hagyomány szerint - amelyet egyre több tudományos érv is alátámasztani látszik - a 4 méter hosszú, 1 méter széles szövet a Názáreti Jézus halotti leple volt.

A lepelről szóló legkorábbi feljegyzések a 14. századból származnak, amikor egy keresztes lovag Franciaországba hozta, ahol évekig egy kolostorban tárolták. (Egyes feltételezések szerint ezt megelőzően a jeruzsálemi templomos lovagok őrizték a leplet, miután Konstantinápoly ostrománál megszerezték a nagybecsű ereklyét. A bizánciak előtt talán a kis-ázsiai Edesszában volt a lepel, már a 4. századtól. Művészettörténészek érdekesnek tartják, hogy Edeszszában ábrázolták először Jézust szakállas, hosszabb hajú férfiként, és ez a kép vált azóta is a tradicionális Jézus-portrévá.) A leplet a savoyai herceg 1578-ban adományozta a torinói érseknek, és azóta is az ottani Keresztelő Szent János-katedrálisban őrzik. Még a 16. században egy tűzvészben majdnem megsemmisült, a lángok okozta égési sérülések ma is láthatók a szöveten. 1898-ban fényképezték le először, és ezzel került az érdeklődés középpontjába, mert a negatív felvételeken sokkal élesebben kirajzolódott a leplen lévő test és arc.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!