hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alábbhagyott a kormánypárti szavazók lelkesedése
– mondja Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője

2012. 01. 12.
A Political Capital szerint a Fidesz másfélmillió támogatót vesztett a kormányzása alatt. Kihívást jelent ez a párt vezetésének?

- A közvélemény-kutatásokból nem szabad túlzó következtetéseket levonni. A Nézőpont  mérései szerint a Fidesz szavazótáborának egy része már nem olyan lelkes, mint 2010 áprilisában volt, korábbi szimpatizánsai közül sokan „rejtőzködők" lettek, de ez nem jelenti azt, hogy más politikai formációt támogatnának. A helyzet közel sem hasonlít az MSZP „összeomlásához". Akkor alternatív pártot választottak a kiábrándultak, most a lelkesedésük hagyott alább. Azaz még van esély legtöbbjük bizalmának ismételt elnyerésére.

A 2008-as gazdasági válság, az IMF-EU párossal való kényszerű együttműködés vezetett el oda, hogy Gyurcsány Ferencnek távoznia kellett, mert a baloldali karakterét „nyírta" volna ki, ha ő veszi el az MSZP nagy vívmányát, a 13. havi nyugdíjat. Most azt látjuk, hogy Orbán Viktor szabadságharcos politikája került konfliktusba az IMF-EU direktívákkal, a pénzpiacok igényeivel. Hasonló a helyzet?

- Gyurcsány esetében utolsó csepp volt a pohárban az IMF-fel való tárgyalássorozat, hisz nem egy múlt nélküli ember ült le az IMF-fel, hanem egy az őszödi beszéd és a megszorító intézkedések nyomán belpolitikailag meggyengült miniszterelnök. Ráadásul 2008-ban az azonnali cselekvés szükségességében, alternatíva nélkül kellett tárgyalni a Valutalappal. Jelenleg azonban a makróadatok kedvezőek: alacsony a költségvetési hiány, és ha magas is, de csökkent az államadósság. Fontos különbség az is, hogy az állam nem szorul rá azonnal az IMF hitelére, az inkább egy biztosítékot jelent a tőkepiac kockázatkerülő évében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!