hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 11. 16. (XVI/46) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Felhőoszlop hadművelet

Múlt szombat óta több mint 150 rakéta tépázta a dél-izraeli térséget; a megújult támadást a palesztin terrorszervezet, a Hamasz kezdeményezte, mivel bosszút kívánt állni azon négy katonája haláláért, akik egy izraeli dzsip megtámadása során vesztették életüket. A Kasszám rakéták fenyegetése miatt döntött úgy az izraeli vezetés, hogy szükséges a katonai beavatkozás. A konfliktus újabb ellenségeskedési hullámhoz, sőt akár egy új háborúhoz is vezethet.

Obama 2.0: mi várható?

A gazdagok megadóztatása és Szíria lehet az újraválasztott amerikai elnök számára az első bel-, illetve külpolitikai frontvonal. Barack Obama egyetlen nap ünneplést és pihenést engedett csapatának, majd újra munkába állt, és felszólította a kongresszust, hogy lássanak neki a költségvetési válság megoldásának. Az elnöknek emellett legalább öt kulcsminisztérium élére kell új vezetőt találnia, miközben váratlanul  nyakába szakadt Petraeus tábornok, lemondott CIA-igazgató szövevényes szerelmi kémtörténete is.

Fejcserés támadás

Helyettesével együtt távozásra kényszerült az orosz védelmi miniszter, Anatolij Szergyukov, majd utóda, Szergej Sojgu javaslatára menesztették a vezérkari főnököt, Nyikolaj Makarovot is. Megoszlanak a vélemények, hogy korrupció, a Putyin-körrel való érdekellentét vagy a reformokhoz való hozzáállás különbségeiben keresendőek-e a személycserék okai. Egy biztos: az orosz hadsereg válaszúthoz érkezett, a közeljövő fejlesztései hosszú távon meghatározzák majd Oroszország katonai ütőképességét.

Egyesült Európa három éven belül?

Európai föderáció, eurózóna-költségvetés és szigorú megszorítások: Merkel hosszú távú víziói az unió számára. Előbb viszont november végén el kellene fogadni az unió következő hétéves költségvetését, és még ez is lehetetlen küldetésnek látszik, Nagy-Britannia ugyanis a megállapodás kerékkötője lehet. Ennek elkerülésére a német kancellár személyesen kereste fel David Cameront a múlt héten, hogy meggyőzze: egy brit vétó a jelen helyzetben többet árt, mint használ.

Elitisták és népiesek

A választás a demokrácia ünnepe – vallja a nyugati demokráciafelfogás. A világ második legnagyobb gazdaságával bíró Kína élén álló vezetők azonban egészen más módszerekkel jutnak hatalomra: nem szükséges általános választásokon megmérettetni magukat. Pekingben lezajlott a Kommunista Párt 18. kongresszusa.

Új egyházfő az anglikánok élén

Justin Welby, Durham püspöke lett a világszerte közel nyolcvanmillió tagot számláló anglikán egyház feje. Az új canterburyi érsek kinevezésére azt követően került sor, hogy Rowan Williams idén márciusban váratlanul lemondott egyházvezetői pozíciójáról.

Puerto Rico lehet az Egyesült Államok 51. állama

Teljes jogú amerikai állammá tenné országát a Puerto Ricó-i lakosok több mint fele – ezt az eredményt hozta az a népszavazás, amelyen a lakosság közel 80 százaléka nyilvánított véleményt. Barack Obama újraválasztott elnök tavalyi látogatása során ígéretet tett, hogy támogatni fogja a többség döntését.

Közmagánügyek: E-maileken buktak le a tábornokok

Nyomozást indított a Pentagon John Allen tábornok ellen: több ezer oldalnyi levelezését vizsgálják át annak kiderítésére, volt-e tisztességtelen kapcsolat közte és Jill Kelley között, aki a múlt héten lemondott CIA-igazgató, David Petraeus ügyével kapcsolatban vált ismertté.

Belföld

Sarló és kereszt

A baloldali pártok, így például az MSZP és az LMP elsősorban azért támadják a Hoffmann Rózsa által végrehajtott oktatási átalakításokat, mert azok szerintük rontják az esélyegyenlőséget, a felsőoktatási reformmal együtt pedig befagyasztják a társadalmi mobilizációt, lezárják a felemelkedés lehetőségét a szegények gyermekei előtt – mindeközben elképesztő egzisztenciális bizonytalanságban és politikai kiszolgáltatottságban tartva a pedagógusokat.

Arab ősz

Kádár János óta nem volt ekkora arab mozgás hazánkban. Most azért van, mert Orbán Viktor a hanyatló Nyugat helyett keleten látja a jövő garanciáit. Ennek jegyében fogant az a kétnapos gazdasági szimpózium Budapesten, melynek célja az olajmilliárdok néhány cseppjének feltankolása volt.

A sztrájk csak a végső eszköz

A pedagógus-munkahelyek törvényi garantálása most a legfőbb cél – mondta lapunknak Mendrey László, a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Az iskolák állami fenntartásba vételéről szóló törvénytervezet parlamenti vitanapja után került sor a kormány első tárgyalására a pedagógus-sztrájkbizottsággal.

Elővennék az ügynökkérdést

Felkérte a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az LMP-t az Együtt 2014 választói mozgalom. Az LMP hétvégi kongresszusán dönt a stratégiájáról és szövetségesi politikájáról, amire elküldték az Együtt 2014 mozgalom alapvetését tartalmazó dokumentumot.

Puhul a Jobbik?

Lenhardt Balázs személyében immár a harmadik képviselő távozott a Jobbik parlamenti frakciójából. Ám míg az elsőként kizárt Pősze Lajosnak annak idején a párt túlzott radikalizmusát bíráló hozzáállását rótták fel, Lenhardt esetében éppen fordítva történt.

Matolcsyzmus és a Nyugat

Mit állít az Európai Bizottság (EB) legutóbbi országjelentése? Szégyenpadon vagyunk, vagy igazolást nyert a „magyar modell”? Ahogy az már lenni szokotta magyar közéletben, most is gyökeresen eltérő olvasatok születtek ugyanarról az uniós dokumentumról.

Blaszfémia vagy szólásszabadság?

Kairóban csak a zászló, míg a líbiai Bengáziban maga a nagykövet is áldozatul esett az amerikai külképviseletek ostromának. A magukból kikelt iszlamista tömegek a „Muzulmánok ártatlansága” címmel megjelent film miatt forrongnak a Közel-Keleten, míg nyugati társaik a blaszfémia betiltását követelik nálunk és a tengeren túl.

Hit és értékek

Zombi-zumba

„Készítsünk horrorfilmet!” – hangzik a ma divatos felvetés egy forgatókönyvírótól. „Vannak benne zombik?” – kérdezi erre a producer. „Hogyne, tele van zombikkal!” – vágja rá a forgatókönyvíró. Ezzel a párbeszéddel példázták egy amerikai honlapon a mai filmgyártást, utalva arra, hogy az élőholt szörnyek ma már elmaradhatatlan kellékei a szórakoztatóipar legtöbb ágának, amely most többnyire a megfélemlítéssel operál. Sokmilliárdos bevételeket hoznak az ilyen témájú filmek, könyvek és videojátékok, és a sornak még nincs is vége: a legújabb tervek szerint a vámpírromantika után jönnek az érzelmes zombitörténetek is.

„Soha többé Izraelt!”

A második világháborúból Szaúd-Arábia gazdasági és politikai szempontból megerősödve került ki. Ibn Szaúd király hosszú éveken át jövedelmező olajüzleteket folytatott a nácikkal, de – nyugati hírszerzők tanácsára – időben kiszállt. Szaúd-Arábia a háború végét a szövetséges hatalmak oldalán érte meg. Az uralkodó megállapodott Roosevelt elnökkel, hogy a Nyugat vezető ereje, az Egyesült Államok nem támogatja a cionista nemzeti otthon létrehozására irányuló terveket az arab érdekek ellenében. Ibn Szaúd és tanácsadói biztosak voltak abban, hogy Roosevelt váratlan halála után Truman elnök követni fogja ezt az irányelvet, így soha nem jön létre zsidó állam Palesztinában.

HÁTTÉR

Interjú Pat Robertson­nal, a CBN televízió alapítójával

Négy éve, amikor ugyanígy az elnökválasztás után készítettem interjút önnel, azt mondta, hogy válságban látja Amerikát. Hogyan látja most a helyzetet?– Úgy gondolom, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk, mint Európa. Túl sokat költöttünk, és emiatt magas adósságot halmoztunk fel. Nagyon fájdalmas feladat lesz rendbe tennünk pénzügyi szempontból az ország dolgait, és úgy látom, hogy nincs is meg az igazi politikai akarat ezeknek a lépéseknek a megtételéhez. Hasonló folyamatok zajlanak Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban – de szinte az egész világon. A kormány túlköltekezett, és ez nagy gondot jelent. Emellett a nemzet erkölcsi válságot él át. Olyan dolgokat fogadunk el, amelyek nincsenek benne a Bibliában. Megengedjük a homoszexuális házasságokat, rengeteg az abortusz. Elvesztettük a bibliai erkölcsi érzéket, aminek pedig ez az ország annyit köszönhet.

Világmárkát építene Schobert Norbi

A fél ország Norbizza a milliárdos forgalmú életmódrecept atyját,  Schobert Norbertet. Az üzletember tíz évvel ezelőtt autodidakta módon kezdett saját élelmiszereket készíteni, ma már élelmiszer­mérnökök és dietetikusok segítik munkáját. Az Update-módszer több száz ember számára ad munkát, mondta a Heteknek adott interjúban Norbi, és azt is elárulta, mennyi bankhitelt, illetve állami támogatást vett fel vállalkozásához.

Kétkarú rabló

Két harmincközeli fiatalemberrel beszélgetek: spekuláns és bróker. Olyanok, mint amikor két drogos éppen lefelé jön az anyagról. A világ legnagyobb bizniszéről mesélnek, magáról a nagybetűs Piacról, amire majdnem rámentek. Ez az a barlang, mondják, ahová csak befelé vezetnek lábnyomok, és ha nem megy be érted valaki, nem tudsz magadtól kijönni. Miért? Azért, mert a kapzsi­ságra épül, és az emberek nem tudják legyőzni a saját énjüket. Mégis egyre többen játszanak…

Veszélyes alku

Pusztán spirituális vezető kíván maradni, és nem akar politikai befolyást gyakorolni az egyiptomi koptok új pápája. A november elején megválasztottII. Teodorosz annak ellenére igyekszik kiegyezni a Muzulmán Testvériséggel, hogy az iszlám szélsőségesek országszerte  pogromokat vezényelnek a keresztények ellen. A tehetősebb koptok többnyire a kivándorlás mellett döntenek – Európa és benne Magyarország a megfelelő összegért kész is őket befogadni.

Emlékezés Xantus Jánosra

Mélyen megrendített a hír, Xantus János meghalt. Megrázóan fiatal volt, 59 éves, de legfőképpen azért fáj, mert valamiképpen az életem egy részét – nagyon fontos részét – jelentette a vele való közös munka. Itt most nem vállalkozom az ő munkásságának teljes körű, de még csak részleges méltatására sem, mert ezt nem érzem tisztemnek. Xantus Jánosról, az emberről emlékezem, ahogyan bennem van, őszintén.

A lényeg, hogy üssön

Másodszor lett az év természetfotósa Daróczi Csaba, aki idén az Év Természetfotója díjat is átvehette. A Soltvadkerten élő fotósnak lakóhelyéről sem kell messzire kimozdulnia, hogy elképesztő felvételeket készítsen. Szerinte a tartalomnál fontosabb az esztétikum és annak emberekre gyakorolt hatása.

Kapcsold be az agyad!

A 20. század nyolcvanas éveinek végéig a tudósok azt gondolták, hogy az agy olyan, mint egy gép: ha egy alkatrésze „eltörik”, nem lehet megjavítani. Úgy hitték, hogy az agy a születésünktől fogva változatlan, és az életkorral együtt elöregszik, génjeink pedig teljes mértékben determinálják sorsunkat. Dr. Caroline Leaf, Amerikában tevékenykedő agykutató sok kollégájával együtt állítja: ez a vélekedés már a múlté. Az agy képes változni, növekedni, fejlődni. A gondolatok mérhetőek, életünk minden területére hatnak, és ami a legfontosabb: meg tudjuk változtatni azokat.

Büszkeség és balítélet

Tizenhat arab országból több mint kétszáz vendég érkezett Budapestre, hogy a hétfőn kezdődött Arab–Magyar Gazdasági Fórumon tovább ápolja Magyarországgal az eleddig nem kimondottan élénk kereskedelmi kapcsolatokat. A megnyitón – személyes jelenlétével felértékelendő a rendezvényt – beszédet mondott a magyar miniszterelnök, aki újabb szokásához híven nemcsak hosszas politikai, de mindjárt kulturális fejtegetésekbe is bocsátkozott. Kifejezte afeletti örömét, hogy ezúttal egy több-ezer éves kultúrából érkező emberekkel ismerkedhetünk. Számunkra ugyan fontos az üzlet – ismerte el Orbán Viktor –, de mi nemcsak profitot termelünk, hanem kiemelkedő kultúrát is teremtünk, és „ezért lépünk oly szívesen kapcsolatba más kultúra-építő népekkel”.

KÁVÉSZÜNET

Kellenek a hősök

Milyenek az Ön gyerekkori emlékei, benyomásai az apjáról? Hogyan befolyásolta a véleményét, amikor kiderült, hogy ezrek éle­tét mentette meg?

Enni vagy nem enni?

A drámai kérdést az OÉTI október 31-én megjelent, transz-zsírsavakkal kapcsolatos felmérését olvasva teszik fel néhányan. A kérdés szerencsére túlzott aggodalmat takar, de mégis rávilágít egy fontos témára: nem biztos, hogy az általunk eddig egészségesnek hitt termékek valóban az egészségünket szolgálják. A felmérés legfőbb tanulsága, hogy az amúgy is bizalmi terméknek számító élelmiszereket nem érdemes fenntartás és körültekintés nélkül, csupán a reklámok hatására leemelnünk a polcról. Sőt!

Egy karóra története

Valószínűleg nem sokan tudják, hogy a japán Casio cég először egy meglehetősen különös találmánnyal, a szipkagyűrűvel rukkolt elő.  Az ötvenes évek második felére azonban a cég úgy döntött, profilt vált, és az értékállóbb termékek felé orientálja magát: híres kalkulátorával szerzett helyet magának a nagyok között. Akkor még nem sokan gondolták volna, hogy a Tadao Kashio által alapított elektronikai cég 56 évvel később a Forma–1 népszerű versenyzőinek a karjára gyártja majd a férfiasan elegáns sportórákat.

C + P = Folyékony C

Miután Szent-Györgyi Albertnek sikerült kikristályosítani az aszkorbinsavat (C-vitamint), rájött arra, hogy a szervezet számára ez önmagában hatástalan. Hiába adott a skorbutban szenvedő kísérleti állatainak (tengerimalacainak) szintetikus C-vitamint, azok nem gyógyultak meg. Citromos víz bevitele azonban gyógyulást eredményezett. Az új komponenst – amely a citromos vízben segítette a vitamin felszívódását  – elnevezte P-vitaminnak. Ma már bioflavonoidoknak hívjuk őket, s ezt a pluszt tartalmazza a „Folyékony C” (Liquid Vitamin C) nevű készítmény is – mondta lapunknak Nádor-Virág Anikó gyógyszerész.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!