hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elővennék az ügynökkérdést
Bajnaiék megkeresték az LMP-t

2012. 11. 22.
Felkérte a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az LMP-t az Együtt 2014 választói mozgalom. Az LMP hétvégi kongresszusán dönt a stratégiájáról és szövetségesi politikájáról, amire elküldték az Együtt 2014 mozgalom alapvetését tartalmazó dokumentumot.

Az Együtt 2014 elvi, erkölcsi alapvetéseit tartalmazó dokumentum szerint a hazai közállapotok régóta változásért kiáltanak: Magyarország kettészakadt, a nemzet megosztott. A szekértáborok háborúinak meghaladásával új nemzeti egységet kell létrehoznunk. Mint írták: „A történelmi traumák feldolgozásához csak az emlékezésen, a bűnvalláson és a múlt – közmegegyezésen alapuló – lezárásán keresztül juthatunk el. Éppen ezért nem halogathatjuk tovább azt sem, hogy – húszéves adósságot törlesztve – az állambiztonsági iratok nyilvánosságában is áttörést érjünk el.”
Szükségesnek tartják a jogállam újjáépítését, kiemelve, hogy az új jogi-politikai keretek kialakítása csak jogállami eszközökkel valósulhat meg. „Alapvető feladatunk a fékek és ellensúlyok rendszerének helyreállítása. Ennek során azonban nem eshetünk abba a hibába, hogy ellentétes politikai előjellel, de ugyanúgy pártkatonákat és egypárti delegáltakat választunk a független intézmények élére: véget kell vetni a zsákmányszerző politikai gondolkodásnak Magyarországon” – fogalmaz a dokumentum.
Az Együtt 2014 sürgeti a pártfinanszírozás rendbetételét – vállalva, hogy a demokrácia működtetésének költségeit legálisan kell biztosítani, akár átmenetileg népszerűtlen intézkedésekkel is – és a közbeszerzési pályázatok, szerződések teljes nyilvánosságát. Átláthatóságot követelnek a termőföldek hasznosításánál is.
A gazdasági felzárkózáshoz az ország iránti bizalom helyreállítását és a foglalkoztatás bővülését tartják nélkülözhetetlennek. „Nem elüldözni kell Magyarországról a külföldi szolgáltató vállalatokat, hitelt nyújtó bankokat, hanem tisztességes versenyre szorítani őket” – olvasható a programban. A választói mozgalom alapelvei között szerepel, hogy a felsőoktatásba járó fiatalok számát nem csökkenteni, hanem növelni szükséges, a terhek viselésében pedig az államnak, az üzleti szférának és az egyéneknek igazságos és ésszerű arányban kell felelősséget vállalniuk.
A társadalom – az adórendszer progresszív elemein keresztül – nagyobb arányú hozzájárulást várhat el tehetősebb tagjaitól, mint azoktól, akiknek elvitathatatlan szükségük van az állam, a közösség támogatására. Magyarul: többkulcsos adórendszerben gondolkodnak a Fidesz egykulcsos rendszerével szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!