hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyes alku
Kiegyezne a muzulmánokkal a koptok új pápája

2012. 11. 22.
Pusztán spirituális vezető kíván maradni, és nem akar politikai befolyást gyakorolni az egyiptomi koptok új pápája. A november elején megválasztottII. Teodorosz annak ellenére igyekszik kiegyezni a Muzulmán Testvériséggel, hogy az iszlám szélsőségesek országszerte  pogromokat vezényelnek a keresztények ellen. A tehetősebb koptok többnyire a kivándorlás mellett döntenek – Európa és benne Magyarország a megfelelő összegért kész is őket befogadni.

Az ország tíz százalékát kitevő, 8-9 milliós kopt keresztény közösség előző pápája, III. Shenouda ez év márciusában hunyt el, negyven év pápaság után. Halála megrázta a koptokat. Azon túl, hogy a legmagasabb egyházi méltóság volt, a kopt egyház negyvenéves politikai irányvonala is megváltozott, csakúgy, mint minden az országban. III. Shenouda pápa a diktatúra alatt vezette nyáját, lavírozva és támogatva Mubarak elnököt a keresztények „védelméért” cserébe.
A tavaly januári forradalom óta azonban mintha kiszaladt volna a lába alól a talaj, egyértelmű volt, hogy nem igazán tud mit kezdeni a hirtelen beállt politikai vákuumban, így az egyház vezetőjeként inkább kivárt, nem hallatta a hangját még akkor sem, amikor éppen keresztényeket gyilkolt a hadsereg. Súlyos beteg volt, folyamatosan kezelésekre járt az Egyesült Államokba. Halála a legrosszabbkor érte a kopt közösséget, amely mind spirituális, mind politikai irányt remélt a pápától és az egyháztól az időközben iszlamizálódott egyiptomi politikai életben. Az egyházi vezetők azonban úgy döntöttek, kivárják az elnökválasztást, és utána választanak pápát – aki esetlegesen reflektálni tud majd a keresztényeket érintő égető kérdésekre.
A november 4-én lezajlott pápaválasztást, mint mindig, most is rengeteg külsőség kísérte. Hetekkel előtte már ettől volt hangos az egyiptomi sajtó. A ceremónia ugyanis úgy zajlott, hogy a 2500 főből álló kongregáció négy nevet választott ki a lehetséges jelöltek alapján, ezt a négy nevet pedig egy üvegkehelybe helyezték, melyből egy bekötött szemű ministráns fiú húzta ki az új pápa nevét, azt erősítendő, hogy nem ember, hanem Isten választja a Kopt Keresztény Egyház képviselőjét.
A kairói Szent Márk katedrálisban lezajlott ceremóniát élőben közvetítette az állami televízió. A kisfiú (személyéről hosszas próbák után döntöttek) remegő kézzel húzta ki a lélegzet­visszafojtva figyelő kopt közösség előtt Egyiptom 118. pátriárkájának, II. Teodorosznak a nevét. Egyiptomnak új pápája van. Kérdés, hogy milyen új politikai irányvonalat fog adni a kopt közösségnek.

Az új pápa személye

Teodorosz pápa 1952. november 4-én született Manszúrában. Tanulmányait az alexandriai orvosi egyetemen végezte, gyógyszerészként diplomázott 1975-ben, majd egy egyiptomi állami gyógyszergyártó vállalat felső vezetésében dolgozott.
A Heteknek név nélkül nyilatkozó kopt keresztény egyházi források szerint a megválasztott pápa egy éles fordulattal döntött az egyházi élet mellett: látomása volt, ezért hagyta ott jól fizető állását, és ment a sivatagban található Wadi Natrun kolostorba, hogy teológiát tanuljon és szerzetes legyen. 1989-ben szentelték pappá.
Az egyházi kommunikáció szerint az új pápa teljes egészében a „párbeszéd embere”; forrásaink azt állítják, hogy inkább szerzetes, mintsem politikus, nem ismeri a politikai manőverezést, és teljes mértékben elfordul a világi dolgoktól, mely az egyházon és természetesen a kopt közösségen belül is komoly problémákat okozhat.
Név nélkül nyilatkozó forrásaink állításait erősítik II. Teo­dorosznak a napokban adott sajtónyilatkozatai is. Közvetlenül a megválasztása után az ország jelenlegi elnökét, Mohamed Murszit delegáló Muzulmán Testvériség internetes lapjának, az ikhwanwebnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy mint keresztény pápa, támogatja az alkotmány azon pontját, mely kimondja, hogy a mindenkori törvényhozás alapja az iszlám vallásjog, a saría; majd megerősítette: nem gondolja úgy, hogy az egyiptomi kopt keresztény egyháznak részt kellene vennie az ország napi politikai döntéshozásában, vagy beavatkoznia az állami ügyekbe. Az interjúban azt is elmondta, hogy saját szerepét elsősorban spirituális vezetőként látja, a legkevésbé sem szeretne politizálni.
Nyilatkozatát nem fogadta osztatlan siker a kopt közösségben, elsősorban a kopt ifjúság körében verte ki a biztosítékot. A Hetek tudósítója Kairó Mar Girgisz nevű kopt keresztény negyedében volt, amikor a pápa interjúja megjelent, a közeli kávézókban több olyan hangot is hallott, hogy „most kell azonnal elhagyni az országot”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!