hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy karóra története
Casio: A kalkulátortól a Forma–1-es pilóták csuklójáig

2012. 11. 22.
Valószínűleg nem sokan tudják, hogy a japán Casio cég először egy meglehetősen különös találmánnyal, a szipkagyűrűvel rukkolt elő.  Az ötvenes évek második felére azonban a cég úgy döntött, profilt vált, és az értékállóbb termékek felé orientálja magát: híres kalkulátorával szerzett helyet magának a nagyok között. Akkor még nem sokan gondolták volna, hogy a Tadao Kashio által alapított elektronikai cég 56 évvel később a Forma–1 népszerű versenyzőinek a karjára gyártja majd a férfiasan elegáns sportórákat.

A cég alapítása 1946-ra nyúlik vissza, amikor is Kashio szabadalmaztatta első találmányát az újonnan alapított Casio cég égisze alatt: a szipkagyűrűt.

Kashio ezek után valami értékállóbb termékben kezdett el gondolkozni: egy üzleti expón – melynek a híres és nem kevésbé impozáns tokiói Ginza üzletház biztosított helyet – egyszer csak találkozott az akkor újdonságnak számító kalkulátorral, és természetesen azonnal meglátta benne a fantáziát. Onnantól kezdve a cég sorozatban kezdte el gyártani az azóta védjeggyé vált, egyedi fejlesztésű Casio-kalkulátorokat – a gyártáshoz az alaptőkét a szipkagyűrűből befolyt bevétel képezte. Kashio mérnöki szaktudását latba vetve öccseivel elkészítette a világ első elektro-mechanikus számológépeit.  1957-ben pedig megalakul a Casio Computer Corporation.

Az 1980-as évektől a cég kiterjesztette profilját a szintetizátoroktól egészen az elektromos hangszerekig. A karórák is ekkor kerültek képbe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!