hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Puerto Rico lehet az Egyesült Államok 51. állama
Édes álom?

2012. 11. 22.
Teljes jogú amerikai állammá tenné országát a Puerto Ricó-i lakosok több mint fele – ezt az eredményt hozta az a népszavazás, amelyen a lakosság közel 80 százaléka nyilvánított véleményt. Barack Obama újraválasztott elnök tavalyi látogatása során ígéretet tett, hogy támogatni fogja a többség döntését.

A Puerto Ricó-i lakosok jelenleg is rendelkeznek amerikai állampolgársággal (ugyanolyan útlevelük van, mint az Egyesült Államok teljes jogú tagállamai lakosainak), és dollárban fizetnek, ám országuk mégsem teljes jogú tagállam – az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozik, de bizonyos mértékben független is tőle: önkormányzó, ám a végső ellenőrzést az amerikai kongresszus és az elnök gyakorolja. Emellett részesül a szociális juttatásokból, és Amerika védelmi ereje is a rendelkezésére áll; a szenátusban nem képviseltetik magukat, ám van képviselőjük a kongresszusban, aki azonban nem voksolhat.
A napokban lezajlott népszavazáson – amely az elmúlt 45 évben a negyedik – a szavazójoggal rendelkező lakosság 80 százaléka vett részt, és 54 százalékuk támogatta azt a szándékot, hogy Puerto Rico teljes jogú tagállamává váljon az Amerikai Egyesült Államoknak.  
Puerto Ricóban 3 nyelvet beszél a lakosság: az angolt, a spanyolt és a franciát. A sziget 1898-ban, a spanyol–amerikai háború végével került az Egyesült Államok fennhatósága alá. A két országot összekötő szálak 1917-ben szorosabbra fűződtek: ekkor kapták meg az amerikai állampolgárságot a Puerto Ricó-i lakosok, s kaptak jogot arra, hogy belépjenek az amerikai hadseregbe.   
Tagállammá válás esetén a
Puerto Ricó-iaknak is fizetniük kell majd a kötelező szövetségi adót – jelenleg mentesek alóla –, de rendelkeznek majd ugyanazokkal a jogokkal, mint a többi ötven állam.
A két ország közötti kapcsolat már eddig is erősnek mondható –az Egyesült Államokban jelenleg egymillióval több Puerto Ricó-i él, mint az anyaországban –, és sokan elkerülhetetlennek látják a teljes egyesülést az ország sorsának jobbra fordulásához. Szkeptikusok szerint azonban az ország problémáinak hátterében nem a politikai státus áll. Amerikában egyébként számos Puerto Ricó-i eredetű ismert személy él, többek között Jennifer Lopez színésznő és Sonia Sotomayor legfelsőbb bíró.
Barack Obama elnök, aki ebben az évben látogatott el Puerto Ricóba, nemrég azt nyilatkozta: tiszteletben fogja tartani a Puerto Ricó-iak többségének döntését.
A népszavazás időzítése valószínűleg nem véletlen: Puerto Rico államadóssága jelentősen megnövekedett a gazdasági válság alatt, jelenleg összesen 68 milliárd dollár, a munkanélküliség pedig eléri a 13 százalékot. A szavazás eredménye az amerikai kongresszus elé fog kerülni, a tényleges változásokhoz az ő jóváhagyásuk szükséges.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!