hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A lényeg, hogy üssön
Daróczi Csaba, az év természetfotósa bagolyról álmodik, csillagos háttérrel

2012. 11. 22.
Másodszor lett az év természetfotósa Daróczi Csaba, aki idén az Év Természetfotója díjat is átvehette. A Soltvadkerten élő fotósnak lakóhelyéről sem kell messzire kimozdulnia, hogy elképesztő felvételeket készítsen. Szerinte a tartalomnál fontosabb az esztétikum és annak emberekre gyakorolt hatása.

Egyszer azt mondtad, hogy a jó kép fejben születik. A Szeánsz című, hattyúkat ábrázoló fődíjas képed ötlete hogyan fogant meg?

– Ez a kép kivételnek számít ebből a szempontból, mert „véletlenül találtam”. Februárban, a mínusz húsz fokos hidegek idején jöttünk haza egy sikertelen fotózásból, és egy hídról megláttuk a hattyúkat, ahogy egy befagyott csatornán tartják a léket. Mivel ez volt az egyetlen dolog, amiben fantáziát láttunk aznap, megálltunk, hogy megnézzük, mit lehet belőle kihozni. Már sötétedett, ezért vakut használtam, de úgy, hogy közben a természetes fény is érvényesüljön, és a mozgást is visszaadja a fotó. Esküvőkön rengeteget alkalmazom ezt a technikát: a táncoló párra rávakuzok, és ha megfelelőek a beállítások, akkor kicsit szellemképes és egyúttal jóval dinamikusabb lesz a végeredmény. Körülbelül fél óránk volt, amíg az úgynevezett kék óra – az ideális alkonyati fények ideje – tartott, ez alatt kellett „meg­lőni” a legjobb képet. Hazaérve egyből láttam, hogy a későbbi díjnyertes fotó nemcsak jó, de életem egyik legjobbja. Másnap még visszamentem, hogy tovább próbálkozzam – mert még ebben a képben is találtam hibákat –, de már nem jártam sikerrel. Utána pedig jött az enyhülés, a hattyúk szétszéledtek.

Milyen hibákat láttál a fotóban?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!