hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Puhul a Jobbik?

2012. 11. 22.
Lenhardt Balázs személyében immár a harmadik képviselő távozott a Jobbik parlamenti frakciójából. Ám míg az elsőként kizárt Pősze Lajosnak annak idején a párt túlzott radikalizmusát bíráló hozzáállását rótták fel, Lenhardt esetében éppen fordítva történt.

„A Jobbik Magyarországért Mozgalomból nem léptem ki, és nem is szándékozom. Az eredeti nemzeti radikális irányvonalat képviselem, amit a párt a parlamentbe jutása előtt felvállalt, de az Országgyűlésben a Balczó Zoltán-i iránymutatásnak megfelelően elkezdett másképpen viselkedni, belesimulva a többi párt közé” – osztotta meg a Facebookon a frakcióból történt múlt heti távozása általános okait Lenhardt Balázs. Az antiszemita nézeteit korábban is nyíltan felvállaló jobbikos – „Az MTK zsidó csapat, ezért nem szeretjük”, írta nemrégiben a neonáci kuruc.infón – ezúttal sem hagyta homályban világnézetét, hiszen a bejegyzés címének „A hűség a becsületem!” mondatot választotta, ami az SS egykori jelmondatának, a „Becsületem a hűség”-nek a variációja.
Lenhardt kilépését közvetlenül az váltotta ki, hogy a frakció visszahívta országgyűlési jegyzői tisztségéből, amiért feljelentést tett Szegedi Csanád, a pártból korábban kizárt politikus ellen.
Az egykori Jobbik-alelnök, jelenleg is európai parlamenti képviselő Szegedi jelenleg héberül tanul. Úgy tudjuk, „megtérésként” éli meg a gyökereihez történő visszatalálást, sokat beszélget Auschwitzot megjárt nagymamájával. A napokban egy EP-ülésen kiállt Izrael mellett. A pálfordulásra azt követően került sor, hogy a nyáron nyilvánosságra került zsidó származása, majd ennek következtében egykori harcostársai távozásra kényszerítették a pártból. A Jobbik színeiben szerzett európai parlamenti mandátumáról azonban nem mondott le, és Lenhardtnak ez sok volt: szeptember közepe óta szorgalmazta az elnökségnél, hogy tegyenek feljelentést Szegedi ellen, ám a párt vezetősége ezt vonakodott meglépni, mert – a hivatalos verzió szerint – attól tartottak, hogy ez veszélyt jelenthet a Jobbikra. Lenhardt végül engedély nélkül megtette a feljelentést Szegedi ellen – végső soron ez indukálta a jegyzőségről való visszahívását, majd távozását a frakcióból.  
Szegedi Csanád személye tehát távollétében is megosztja a pártot, illetve a szélesebben vett szélsőjobboldalt. Egy neonáci portál például megírta, hogy Szabó Gábor pártigazgató ígérete ellenére a mai napig nem szállt ki Szegedi Csanáddal közös cégükből, a cégbírósági adatok pedig megerősítették a tényt.
Állítólag egy belső fórumon az is felmerült, hogy jó lenne, ha a Jobbik EP-s alkalmazottai a továbbiakban is támogatnák Szegedi képviselői munkáját, ám ezt Szabó cáfolta. Azt az értesülést viszont, miszerint ő és Vona Gábor pártelnök jelenleg is tartja a kapcsolatot Szegedivel, egyikük sem vitatta.   
Lenhardt és a párt viszonyában azonban nem csak Szegedi személye képez törésvonalat. Lenhardt szerint a Jobbik vezetői tudatosan visszafogják a radikális akciókban gondolkodó képviselőket. Az idén januári EU-zászlóégetéses Jobbik-tüntetésről például kiderült, hogy a vezetőség az utolsó pillanatig hezitált, többen le akarták fújni az akciót. A sokak szerint a pártot valójában vezető Szabó Gábor a Heteknek korábban azt mondta, nincs választási kényszer a szakmai politizálás és a radikalizmus között, mivel a Jobbik mind a két irányzatot képviseli. Lenhardt viszont azt állítja, hogy noha a kettő tényleg nem zárná ki egymást, a Jobbik vezetői mégis csak a szakpolitikát erőltetik.
Vona Gábor a képviselő távozásával kapcsolatban azt mondta, korábban is voltak nézetkülönbségeik, például akkor, amikor Lenhardt megszavazta a Fidesz választási regisztrációról szóló törvényjavaslatát, miközben a Jobbik ellene szavazott. Lenhardt ugyanerről az esetről azt mondta: pártja csupán rövidtávú politikai érdekből ment szembe a Fidesszel, miközben a regisztráció éppen egybeesik a Jobbik felfogásával, hiszen annak az a célja, hogy a választásokat és a nemzet jövőjét ne „a szervezetten megvásárolható cigányság és tudatlan vagy hiszterizálható tömegek döntsék el álhírekre alapozva”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!