hetilap

Hetek hetilap vásárlás
C + P = Folyékony C

2012. 11. 22.
Miután Szent-Györgyi Albertnek sikerült kikristályosítani az aszkorbinsavat (C-vitamint), rájött arra, hogy a szervezet számára ez önmagában hatástalan. Hiába adott a skorbutban szenvedő kísérleti állatainak (tengerimalacainak) szintetikus C-vitamint, azok nem gyógyultak meg. Citromos víz bevitele azonban gyógyulást eredményezett. Az új komponenst – amely a citromos vízben segítette a vitamin felszívódását  – elnevezte P-vitaminnak. Ma már bioflavonoidoknak hívjuk őket, s ezt a pluszt tartalmazza a „Folyékony C” (Liquid Vitamin C) nevű készítmény is – mondta lapunknak Nádor-Virág Anikó gyógyszerész.

A Folyékony C újra a figyelem középpontjába került. Miért?

– Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb direktívái miatt, amelyek komplex módon hangsúlyozzák a C-vitamin jótékony hatását. Vagyis a C-vitamin nemcsak az immunrendszerünket erősíti, és a sejteket védi (antioxidáns), hanem hozzájárul a vas felszívódásához, a vérerek egészséges állapotához, az idegrendszer egészséges működéséhez és a normális mentális tevékenységhez is. Védi a retina és a szemlencse egészségét, hozzájárul a kollagén nevű fehérje termelődéséhez – ezáltal a csontozat, a porcok és a bőr egészségéhez. Segíti az anyagcserét, erősíti a szervezet vitalitását, a megfelelő energiaszintjének megtartását.

Szent-Györgyi tapasztalata szerint a szintetikus C-vitamin önmagában nem tud felszívódni. Ezek szerint hiába veszünk be iparilag előállított C-vitamint, ha a felsorolt hatások „kedvezményezettjeivé” szeretnénk válni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!