hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 10. 04. (XVII/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vadászat a Fehér Özvegyre

Vizsgálat indult annak kiderítésére, mennyire lett volna megelőzhető a nairobi Westgate bevásárlóközpont elleni támadás. A kenyai kormány ugyanis több figyelmeztetést is kapott arról, hogy az ország területén terrortámadás készül.

Kormányzati leállás és kényszerszabadság Amerikában

A várakozással ellentétben nem született megállapodás az áthidaló költség­vetési törvényről, így az amerikai szövetségi kormány az október 1-jé­vel induló új költségvetési év hajnalán részlegesen fizetésképtelenné vált. A politikai és a gazdasági szféra idegeit pengető republikánus többségű képviselőház és a demokrata többségű amerikai szenátus sokszori nekifutásra sem tudott közös nevezőre vergődni az Obamacare névre keresztelt egészségügyi reformot illetően, így a Fehér Ház arra utasította az érintett kormányzati intézményeket, hogy a pénzügyi év lezártával függesszék fel tevékenységüket.

Barilla kontra meleg­lobbi: eszi, nem eszi

Néhány nap alatt másodszor kényszerült nyilvános bocsánatkérésre Guido Barilla, a negyedik generációs olasz családi cég elnöke egy szeptember 25-ei rádióinterjúban elhangzott kijelentései miatt. Barillának a tradicionális családmodell melletti elköteleződést tükröző szavai heves reakciót váltottak ki a meleg jogvédő szervezetek képviselőiből, akik szimpatizánsaik támogatásával bojkottot kezdtek a Barilla család világszerte ismert termékei ellen.

A romáknak menniük kell?

Hirtelen megfagyott a levegő Manuel Valls francia belügyminiszter körül az elmúlt napokban, miután saját balliberális tábora, illetve az EU nevében Viviane Reding, az alapvető jogokért felelős biztos is kritikával illette romaellenesnek vélt mondatai miatt. A szóban forgó kijelentések szerint a romák beilleszkedése a francia társadalomba azért lehetetlen, mert „életmódjuk nagyon különbözik a miénktől”, ezért haza kell menniük.

Ki nyeli le a békát a koalíciós tárgyaláson?

A választások után egyetlen dolog azonnal biztos volt: Angela Merkel nem tudja úgy folytatni a kormányzást, ahogy eddig. Lapzártánk idején is folynak még a koalíciós tárgyalások – egyelőre nem lehet biztosra tudni, hogy a régi-új német kormánypárt feketéje mellett a szociáldemokraták pirosa vagy a zöld lesz-e a másik kormányzó szín.

Twitter-üzenet Teheránból a Nagy Sátánnak

„Olyan példátlan események zajlottak az elmúlt hetekben, hogy Netanjahunak élete legnehezebb beszédére kellett felkészülnie, amikor egy héttel Rohani iráni elnök után felszólalt az ENSZ-közgyűlésen” – így jellemezte egyik izraeli forrásunk a perzsa állam körüli felgyorsult diplomáciai fejleményeket. Az izraeli miniszterelnöknek az a hálátlan szerep jutott, hogy miközben mindenki Irán újkeletű nyitottságáról beszél, emlékeztesse a világot a „makacs tényekre”. Netanjahu alig fejezte be New York-i beszédét, máris megérkezett a bírálat Washingtonból.

Berlusconi körül nem nyugszik...

Silvio Berlusconi körül nem nyugszik az amúgy sem válság-mentes olasz belpolitikai élet. A pártelnök múlt szombaton öt miniszterét hívta vissza, majd bizalmi szavazást provokált ki, kis híján felborítva az éppen csak április óta munkába állt nagykoalíciót. A nyilvá­nosság számára készített forgatókönyv szerint mindez a kormány áfa- és üzemanyagár-emelésével szembeni tiltakozás volt. Vélhetően a játszma a szenátor-ként is szereplő Berlusconi mentelmi jogának megóvásáról szólt, melynek hiányában a heveskedő politikus rövidesen hűvösre kerülhet.

Belföld

Szexuális ragadozók

A szexuális bűncselekményeknek nincsenek etnikai sajátosságaik, ugyanakkor az elkövetésre hajlamosítja a férfiakat, ha agresszív környezetben nőnek fel, nincs munkájuk, a lekötetlen energiáikat pedig unalomba fojtják – mondta a Heteknek a téma egyik kutatója a soroksári gyilkosság kapcsán. Hangsúlyozta: a szexuális kultúra minőségét erőteljesen rontja, hogy a modern társadalmak „meghaladták” a hagyományos családi értékeket.

Fekete mágia hungarocellből

Ledöntötték, feldarabolták és – mint egy beteges woodoo szertartáson – szurkálták, ütögették az Orbán Viktorról készült szobrot Bajnai Gordon szövetsé­gesének, a Szolidaritásnak „D-day”-napi rendezvényén. Az akciótól szinte mindenki, még Bajnai Gordon is elhatárolódott, akit nemcsak a jobboldal, hanem a baloldal egy része is össztűz alá vett.

Porban az igazság

Nyomozást indított a rendőrség abban az ügyben, amelyben Lazáry Viktor szombathelyi fideszes alpolgármestert egy videofelvétel alapján drogfogyasztással gyanúsította meg a helyi önkormányzat szocialista frakcióvezetője. Az érintett tagad, a szocialisták viszont új generációról beszélnek, mely tiszta vizet szeretne önteni a pohárba. Szombathelyen már szinte hagyomány a politikai zsarolás.

Bajnai Gordon az idősotthonban

Kedd van, fél kettő, a békásmegyeri Gaudiopolis szeretetház előtt várunk. Hamarosan megérkezik Bajnai Gordon, aki az idősek világnapja alkalmából tesz látogatást. Miért éppen ide? „Oda megyünk, ahol fogadnak”, tudjuk meg a stáb egyik tagjától, aki elismeri, hogy eléggé balul sült el a vasárnapi szobordöntés, pláne az a rész, amikor „Orbán Viktor” fejét és törzsét elcipelték a Terror Háza Múzeum elé, és közben woodoo szertartás módjára szurkálták.

Kalandos pártélet a kertvárosban

 Papcsák Ferenc zuglói polgármester emblematikus figurája a Fidesznek, már csak azért is, mert a 2010-es kormányváltást követően őt bízta meg Orbán Viktor az elszámoltatással, illetve a korrupció elleni küzdelem koordinálásával. A napokban egy nyilvánosságra került hangfelvételen egy vállalkozó azt állította, hogy Zuglóban százmilliót kellett visszaadni az építési munkákból.

A titokzatos konferencia

Több talány is övezi a hét elején lezajlott nagyszabású Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címet viselő kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyről a szervezők sikeresen tartották távol a téma elismert, ám baloldalhoz köthető magyar szakértőit. Érdekes az is, hogy a kormányfő miért a rendezvényre tervezett beszéde időpontjában feküdt kés alá több hete sérült térdével, ahogyan azt is homály fedi, hogy erről miért az utolsó pillanatban tájékoztatták az esemény diplomáciai szintjét garantáló Jair Lapid izraeli pénzügyminisztert.

Hit és értékek

Bíborosi G8 készül a Vatikán átszervezésére

A héten kirográfiát (kézírásos kommunikációt) adott ki a Szentszék „Ferenc” alá­írással, amelyben hivatalosan is felállítják a még áprilisban megígért nyolctagú Bíborosi Tanácsot. A pápa azért nevezte ki beiktatása után egy hónappal a spe­ci­ális mandátummal rendelkező testületet, hogy dolgozzák ki a katolikus egyházat vezető Kúria megreformálásának lehetséges irányait, s ezáltal is segítsék az egy­házfő „Péter utódaként végezendő lelkipásztori munkáját”.

HÁTTÉR

Véres félhold

Iszlamista elemzők szerint Afrikában tízezrekben mérhető a naponta kereszténnyé váló muzulmánok száma. A jelenséget a radikális muszlim csoportok – elsősorban a kontinens középső részén – sok esetben nem térítéssel, hanem tizedeléssel igyekeznek visszaszorítani. Célkitűzéseik között szerepel az is, hogy Afrika legyen az első iszlám kontinens. Ezek a törekvések olyan afrikai országokban is tetten érhetők – különösen az Arab Tavasz óta –, amelyekben nem az iszlám lakosság van többségben, vagy korábban nem volt feszültség a keresztények és muzulmánok között. Összeállításunkban a fekete kontinens Jézus-hívők szá­mára legveszélyesebb országaira vetünk egy-egy pillantást.

Messze-messze, egy távoli galaxisban

Fotói nyolcszor nyerték el a nap képe elismerést a NASA-nal, a legutóbbi közülük a Greenwich-i Királyi Csillagvizsgáló Év Csillagászati Fotósa pályázaton harmadik helyet szerezte meg a mélyűrfotók kategóriában, továbbá harmadik lett a német Interstellarum Év asztrofotója 2013 nemzetközi versenyen is. Éder Ivánnal gyönyörű felvételeiről és az asztrofotózás rejtelmeiről beszélgettünk.

Anya már nem jön haza

Nemcsak a kocogás közben meggyilkolt soroksári családanya halálhíre háborította fel a helyieket, hanem a rendőrség szűkszavú kommunikációja is, valamint az, hogy a hír majdnem elsikkadt. Lapzártakor nincs meg a tettes, ugyanakkor az áldozat férje megrázó részletességgel beszélt a tragédiáról a Heteknek.

Bérkenyér

Kellemetlen dolog, amikor ugyanarról az üzletről az egyik fél győzelmi jelenté­seket ad, míg a másik a végsőkig tagad és kö­dösít. Pedig így indul korunk legna­gyobb nemzetközi földvásárlása, melynek során Kína akár 50 évre is bebiztosítaná gabo­na- és sertés­ellátmányát Kelet-Ukrajna 3 millió hektáros termőterületének kö­szön­hetően.

KÁVÉSZÜNET

Tisza szívvel

Csongrád megbecsült fafaragó művésze, Tisza Sándor a gyermekekért él. Játékokat farag, játszótereket épít, mesterségére tanítja őket, és táborokat szervez – egészségeseknek és fogyatékosoknak egyaránt. A tavaly létrehozott alapítványán keresztül pedig egy vízpart melletti gyerekparadicsom felépítésén munkálkodik.

Őszi csodák Magyarországon

Javában tart az utószezon, mindenki igyekszik a szabadban feltöltődni, hiszen az ősz a kirándulások, természetjárások ideje is. Szinte minden hétvégére jut valamilyen fesztivál is az ország számos pontján. Minderről Kádár Tímea idegenforgalmi szakértővel beszélgettünk, aki megfogalmazása szerint szenvedélyes utazó, idegenvezető, útikönyvíró, utazási tanácsadó. 2012 januárjában indította el szallasmaskepp.hu című blogját, ahol egy helyre gyűjti azokat a különleges, stílusos szállásokat, vendégházakat, farmházakat, amelyeket eddig felkutatott, megismert, és szívesen ajánlana másoknak is. 2013 májusában a Szállás másképp elnyerte az Év Anyavállalata verseny Különdíját.

Mennyi vizet fogyasszunk?

A különböző, egészséggel foglalkozó internetes fórumokon „friss hírként” rendre igyekeznek megcáfolni a korábbi tudományos, vagy tudományosnak vélt állításokat. Így a folyadékfogyasztás témakörét is sokan sokféleképpen és igen eltérő eredménnyel dolgozzák fel és publikálják. Írásunkban nincs mód valamennyi tévesen értelmezett állítás kielemzésére, megvitatására, ugyanakkor érdemes áttekinteni az emberi szervezet folyadékszükségletét, a folyadékháztartást szabályozó tényezőket.

A könyvpiacról jelenti

„A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, és az olvasó, aki olvassa.”Kosztolányi Dezső
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!