hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyi vizet fogyasszunk?

2013. 10. 10.
A különböző, egészséggel foglalkozó internetes fórumokon „friss hírként” rendre igyekeznek megcáfolni a korábbi tudományos, vagy tudományosnak vélt állításokat. Így a folyadékfogyasztás témakörét is sokan sokféleképpen és igen eltérő eredménnyel dolgozzák fel és publikálják. Írásunkban nincs mód valamennyi tévesen értelmezett állítás kielemzésére, megvitatására, ugyanakkor érdemes áttekinteni az emberi szervezet folyadékszükségletét, a folyadékháztartást szabályozó tényezőket.

Az emberi test tömegének több mint a fele víz: felnőtt férfiaknál 60 százalék, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt – 50 százalék, míg a csecsemőknél 70 százalék. Ennek 34 százaléka sejten kívüli, 66 százaléka sejten belüli víz. A sejten kívüli víztér egy része az érpályán belül, másik része az érpályán kívül helyezkedik el. A felnőtt ember sejtjei öss­zesen mintegy 28 liter folyadékot tartalmaznak. A szervezet vízháztartását, folyadékfelvételét és - leadását összetett idegi - és hormonális folyamatok szabályozzák. A napi vízforgalom felnőttek esetében a teljes vízkészletükre vonatkoztatva 6 százalék, csecsemőknél pedig 20 százalék.

A víz fontosságát az mutatja legjobban, hogy szinte az összes, a szervezetünkben lezajló élettani folyamathoz vízre van szükség: így a nyál, az epe, a hasnyálmirigy-nedv és egyéb más emésztőenzimek termelődéséhez, az emésztéshez, a felszívódáshoz, a tápanyagszállításhoz, a testszövetek felépítéséhez és regenerációjához, a testhőmérséklet folyamatos fenntartásához, valamint az anyagcsere során keletkezett bomlástermékek kiválasztásához és a szervezetből való kiürítéséhez. Emiatt a szomjazást sokkal nehezebben és csak rövid ideig képes tolerálni a szervezetünk, mint az éhezést. Normál időjárási körülmények között a felnőttek kb. 2,5-3 liter folyadékot vesznek fel és veszítenek el naponta. Ma már létezik úgynevezett hydrofóbia (vízfogyasztással kapcsolatos félelem) is: van, aki attól retteg, hogy kiszárad, míg mások attól tartanak, hogy egészségtelenül sok folyadékot fogyasz­tanak, és „kipukkadnak” a sejtjeik.

A folyadékszükséglet kielégítése elsősorban folyadékokkal:  vízzel, ásványvízzel, lédús gyümölcsökkel (például cseresznye, meggy, görögdinnye, őszibarack stb.), gyümölcslevekkel, üdítőitalokkal, tejjel és tejes italokkal, teákkal, levesekkel történhet, mindezek között legjelentősebb a víz. A folyadékszükséglet tudományos meghatározására számos élettani mérés és számítás történt. Gyakori, hogy a folyadékigényt a testfelszín nagyságából határozzák meg. Legegyszerűbben mégis a testtömeget (tt) alapul véve lehet kiszámolni a saját vagy családtagjaink folyadékszükségletét; kisgyermekeknél ez meg­közelítőleg 110 ml/ttkg, 10 év alatti gyermekeknél 40 ml/ttkg, míg felnőtteknél 22-38 ml/ttkg. Ennél jóval nagyobb folyadékigény lép fel magasabb energiaforgalomnál, bőséges fehérjebevitel esetén, nagy konyhasótartalmú élelmiszer fogyasztás során, illetve nagy melegben, vagy rendkívül száraz és hideg időjárás esetén. Extrém meleg környezetben, a bőrön keresztül történő intenzív párolgás miatt feljegyeztek már 10 literes folyadékfogyasztást is. A betegségek, különösen akkor, ha lázzal és/vagy hányással, hasmenéssel járnak, szintén többszörösére emelhetik a szokásos folyadékszükségletet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!