hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szexuális ragadozók
Európában terjed a kémiai kasztráció alkalmazása

2013. 10. 03.
A szexuális bűncselekményeknek nincsenek etnikai sajátosságaik, ugyanakkor az elkövetésre hajlamosítja a férfiakat, ha agresszív környezetben nőnek fel, nincs munkájuk, a lekötetlen energiáikat pedig unalomba fojtják – mondta a Heteknek a téma egyik kutatója a soroksári gyilkosság kapcsán. Hangsúlyozta: a szexuális kultúra minőségét erőteljesen rontja, hogy a modern társadalmak „meghaladták” a hagyományos családi értékeket.

A hazai rendőrségi statisztikákban 2012-re 192 erőszakos nemi közösülés jut, ebből 154 volt alapeset, 4 csoportos elkövetés, a többinél pedig fiatalkorú vagy gyermek volt a sértett. A szexuális erőszaktevőket a szakemberek többféle szempont alapján szokták csoportosítani. „Vannak kifejezetten gyermekekre utazó elkövetők, illetve olyanok, akiknek a célpontjai a felnőtt nők közül kerülnek ki. Egy másik felosztás szerint pedig vannak a családon belül erőszakolók és azok, akik idegeneket támadnak meg” – magyarázta a Heteknek Tamási Erzsébet, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója.

Mint elmondta, az idegeneket megtámadó elkövetők további két csoportra oszthatók: az elsőbe azok tartoznak, akiknél az indítékot a nőkkel szembeni frusztrációjuk és korábbi traumás szexuális élményeik jelentik, a cél pedig elsősorban haragjuk, agressziójuk kiélése és nem pusztán a szexuális kielégülés. Ők gyakran megfigyelik az áldozatukat vagy azt a helyet, ahol a bűncselekményt el akarják követni – vagyis nem hirtelen indulatból erőszakoskodnak, hanem előre megtervezetten.

A második csoportba a túlfűtött szexuális érdeklődésű és fantáziájú, a szexet önmagában, érzelmektől elválasztottan kezelő, gyakori pornóhasználó férfiak tartoznak, akiknek mindehhez empátiahiány, különféle lelki defektek is társulnak, nem tudják kezelni saját vágyaikat. Az utóbbiak közül kerülnek ki a szexuális szadisták, akiknél a hatalomvágy az agresszió szexuális kielégítésével párosul. Mindezt áldozatukon élik ki, és többnyire nagyon súlyos pszichopaták – belőlük lesznek a kéjgyilkosok, akik esetenként sorozatelkövetőkké válnak. Szerencsére ők vannak a legkevesebben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!