hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A romáknak menniük kell?

2013. 10. 09.
Hirtelen megfagyott a levegő Manuel Valls francia belügyminiszter körül az elmúlt napokban, miután saját balliberális tábora, illetve az EU nevében Viviane Reding, az alapvető jogokért felelős biztos is kritikával illette romaellenesnek vélt mondatai miatt. A szóban forgó kijelentések szerint a romák beilleszkedése a francia társadalomba azért lehetetlen, mert „életmódjuk nagyon különbözik a miénktől”, ezért haza kell menniük.

„Illuzórikus elképzelés azt hinni, hogy a roma lakosság számára az egyetlen megoldás a társadalmi beilleszkedés. Igenis, lesznek kitoloncolások” – jelentette ki Manuel Valls francia belügyminiszter egy közelmúltbeli, heves vihart kavaró rádióinterjúban. Egy, a múlt héten megjelent közvélemény-kutatás viszont megerősítette a belügyminiszter pozícióját, mivel a megkérdezettek 77 százaléka egyetért Valls szavaival.
A magyar sajtóban megjelent, sokszor téves elemzések ellenére a belügyminiszter kijelentései nem a hazai, 300 ezer fős cigány (tsigane) kisebbségre vonatkoznak, hanem kifejezetten a közép-európai (zömében romániai) romákra.
A francia belügyminisztérium által augusztusban megrendelt tanulmány szerint 17 ezren élnek nem engedélyezett nyomortelepeken Franciaországban, ahol zömében romániai vagy egyéb közép-európai országokból származó romák laknak – köztük vándor romák is. Rájuk vonatkoztak Manuel Valls belügyminiszter éles kritikát kiváltó szavai.
A szakértők abban egyetértenek, hogy Románia és Bulgária 2007-es EU-csatlakozása óta a Franciaországba érkezett kelet-európai romák száma elérheti a 20 ezer főt, és számuk az évek során nem növekedett. Ezen nem sokat változtattak a Sarkozy-kormány által kezdett akciók az illegális települések felszámolására és a kelet-európai romák tömeges kitoloncolására. Kimutatható ugyanis, hogy ugyanazok az emberek térnek vissza Franciaországba, akiket például Romániába toloncoltak ki, mivel Romániához képest még mindig jobb a helyzetük Franciaországban.
A mindenkori francia kormányok ebben a nagyon kényes helyzetben nem a romákat teszik felelőssé a kialakult helyzetért, hanem a román, illetve a bolgár kormány felelősségére utalnak, főleg, mivel ők Brüsszeltől jelentős támogatást kapnak a saját kisebbségeik megsegítésére. A belügyminiszter tulajdonképpen erre is célzott, amikor kijelentette, hogy az alapvető megoldást nem a romák beilleszkedése jelenti, hanem a hazatérésük. Ennek tükrében a Közép-Európában tapasztalható roma-ellenesség nem vetíthető ki egyértelműen a francia lakosságra, amely támogatja a belügyminiszter szavait.
A közvélemény-kutatások alapján a negatív vélemények egyértelműen az illegális romatelepekre irányulnak. A legális telepek (vándortáborok) esetében ugyanis – állítja egy augusztusi felmérés – a megkérdezettek többsége nem tart a romák jelenlététől.
A romatéma a nyár végén került újból elő a francia belpolitikában, amikor a Nemzeti Front által szervezett nyári egyetem felszólalói már a 2014-es önkormányzati választásokra készülve minden illegális település felszámolását, illetve minden, az országban illegálisan tartózkodó külföldi roma szisztematikus hazatoloncolását ígér­-ték. A téma aktualitását növelte, hogy az elmúlt hónapokban sorozatban derült fény különböző közép-európai roma csoportok szervezett bűnözéssel kapcsolatos tevékenységére.
Emellett, mivel 2014 januárjától megszűnnek a román és bolgár állampolgárokkal szembeni munkavállalási korlátozások Nyugat-Európában, Franciaország újabb bevándorlási hullámtól tart. Emiatt is különösen nagy buzgósággal dolgozik a rendőrség: idén január és augusztus között 10 ezer személy ellen intézkedtek az illegális telepek felszámolása során.
A hagyományosan a társadalom részét alkotó francia vándorcigányok viszont megszenvedik a folyamatos romaellenes hangulatot, és saját bőrükön tapasztalják annak negatív következményeit. Idén nyáron például egyik befolyásos szervezetük, a franciaországi evangéliumi keresztény romákat tömörítő Élet és Fény misszió legnagyobb nyári rendezvényére a belügyminisztérium hirtelen nem a több év óta megszokott helyszínt biztosította, hanem egy jóval kedvezőtlenebb helyszínre adott engedélyt (mivel a helyi politika mindenben keresztbe tett, tüntetéseket, aláírásgyűjtést szerveztek stb.). Az Élet és Fény egy sajátos működésű, 40 országban működő pünkösdi „vándor” egyház, amelyet egy nem cigány lelkész, Clément le Cossec alapított 1952-ben. A Le Monde vallások különszáma szerint 110 ezer cigány tartozik a misszióhoz. 1988 óta minden nyáron egyhetes találkozót tartanak, ahol 7 ezer vándorkocsit, azaz 40 ezer cigányt várnak a helyszínre. Idén volt az első alkalom, hogy a találkozó kis híján meghiúsult.

Szervezetten

Három roma családot vádolnak gyermekeik bűnözésre kényszerítésével Franciaországban. A nancy büntetőbíróságon hétfőn kezdődött perben 27 horvát származású roma ül a vádlottak padján. 2011 során Franciaországban, Németországban és Belgiumban elkövetett betörések miatt állnak bíróság előtt, melyeket a vád szerint erre nevelt gyermekeik követtek el, több millió eurós kárt okozva. A nyomozás során a horvátországi Slavonski-Brodban színmárványból készült épületeket is találtak, melyek az érintett családokhoz tartoztak. A gyanúsítottak vádlajstromát emberkereskedelem is szaporítja. A védelem ugyan a hagyományokra hivatkozva cáfolja, de állítólag százezer eurós „bérleti díjért” kölcsönöztek egymásnak gyerekeket a családok. A mára talán teljesen felgöngyölített hálózat élén egy 66 éves horvát nő áll, őt azonban csak július másodikán fogták el, Horvátország uniós csatlakozásának másnapján. Neki később kell felelnie tetteiért. A jelenlegi pert, amelyben a gyanúsítottak tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, október 15-ig tervezi lezárni a bíróság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!