hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 10. 31. (XVIII/44) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Krízishelyzet Libanonban

Mintegy ötezer menedékkérőt regisztrált a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az elmúlt fél évben. Libanonban naponta (!) kétszer ennyien regisztráltatják magukat. Az ország képtelen megbirkózni a mintegy másfél millió menekülttel, akik a szír polgárháború és az iraki népirtás elől érkeznek a négy és fél milliós lakosságú Libanonba – ezen felül félmillióan nem is jelentkeztek a hatóságoknál. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője az egyházuk által fenntartott iskolák igazgatóival és önkéntesekkel Zahlé városban látogatta meg a helyi baptista közösség által működtetett True Wine Schoolt, ahol 280 szír gyerek kapott lehetőséget tanulásra, miközben mintegy 320 ezer társuk semmilyen szervezett oktatásban nem részesül.

Nem nőknek való vidék

Ismét Pakisztánon a világ szeme, miután a blaszfémia miatt halálra ítélt Asia Bibi fellebezését visszautasították. Bár családja karácsonyra már hazavárta a 2010-ben letartóztatott asszonyt, ehelyett a lahore-i Fellebbviteli Bíróság jóváhagyta az ítéletet. Világszerte folytatódnak a tiltakozó akciók Asia szabadon bocsátásáért, akinek egyetlen utolsó lehetősége maradt a Legfelsőbb Bíróságnál. A bírósági tárgyalás hangulatát mutatja, hogy azon 20 imám és magas rangú vallási vezető is részt vett. A bíró, Anwar ul Haq a rá nehezedő nyomás alatt végül nem fogadta el a védelem érvelését, amelyben világosan rámutattak a vádak abszurditására.

Az elszakadáspártiaknak kedvez a brit–EU vita

Kétmilliárd eurós számlával lepte meg múlt csütörtökön az Európai Bizottság Nagy-Britanniát. Ennyi extra pénzt kell ugyanis még a közös kasszába befizetnie, míg Franciaország, Németország visszakap pénzt az EU-tól. Az ok egyszerű: Nagy-Britannia jobban teljesít, és hasonlóan a többi jól teljesítőhöz – Hollandiához és Olaszországhoz –, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy megtámogassa a közös büdzsét.

Bohócterror - Piros orr és láncfűrész

Agresszív bohócok miatt emelték a francia rendőrség készültségi szintjét. A tragikomikus helyzet hátterében az áll, hogy megszaporodtak a jelmezben elkövetett erőszakos bűncselekmények. A gyakran csoportosan elkövetett bohóctámadások megfékezésére civil önvédelmi alakulatok is szerveződtek.

Rejtőzködő radikalizmus

Több száz elítélt tartozik az iszlám szélsőséges irányzatához Franciaországban – derült ki Guillaume Larrivé UMP-s képviselő friss országgyűlési beszámolójából. Nicolas Sarkozy volt tanácsadója olyan globális tervezet megvalósítását sürgeti, amely a börtönökben lappangó iszlám radikalizálódás terjedésének felszámolását tűzi ki célul.

Nyugaton a terrorveszély változatlan

Több mint 800 halott 40 nap alatt – így lehet összegezni a török-szíriai határnál fekvő Kobani ostromának eddigi mérlegét. Beszámolók szerint az Iszlám Állam harcosai teszik ki az áldozatok többségét, de több száz kurd is életét vesztette a városért zajló ádáz küzdelemben. A veszteségek ellenére a dzsihádista csoport újabb propagandavideót tett közzé az interneten, amelyben egyik túszukon keresztül közlik, hogy a Kobaniért folyó harcok hamarosan véget érnek.

Belföld

Internetadóval ágyaznak meg az állami szolgáltatónak?

Nem csak az internetszolgáltatók piacát forgathatja fel fenekestül az internetadó bevezetése, a tervek között egy új állami vagy kormányközeli internetszolgáltató képe is felsejlik – mondta a Heteknek Mellár Tamás. Az már most nagyjából biztosra vehető, hogy a kis és közepes internetszolgáltatók vagy áthárítják az új adónemet az ügyfelekre, vagy tönkremennek.

Kezükben volt az egyház krémje

Egyszerre nyomasztó, izgalmas, felkavaró és lehangoló Varga Ágota A tartótiszt című alkotása. A dokumentumfilm a kommunista diktatúra egyházakra gyakorolt befolyását mutatja be mindeddig egyedülálló módon: a főszereplő a Belügyminisztérium egykori alezredese, aki tartótisztként több száz fős ügynökhálózatot irányított az „egyházi reakció elhárítása” érdekében. A nyugdíjas korú férfi az arcát is adja a filmhez, elmeséli életét és pályája részleteit, sőt, hajlandó találkozni több, egykor általa figyeltetett egyházi személlyel – mindezek ellenére azonban a neve nem derül ki. Kedves, mosolygós, idős bácsi, emlékezete friss. Mint egy szeretetreméltó nagypapa.

Jeszenszky: Semmi közöm az egészhez

Magyarország oslói nagyköveteként hogyan élte meg a Norvég Alap körül kialakult hazai botrányt? Milyen szerep jutott önnek a folyamatban?

Évek óta gyűlt a panasz

Ha a gigabájt alapú sarcot csak az amerikai beutazási-tilalom botrány „fedősztorijának” találta ki a kormány – mint azt többen feltételezik –, akkor azzal csak olajat öntöttek a tűzre. Azonban míg a netadó ügyében pusztán magának tehet szemrehányást a hatalom, hogy a világsajtó a véleményszabadságot törvényekkel korlátozó harmadik világbeli államokkal emlegeti egy sorban, a vízumgate esetében a történet több dimenziós. A Hetek  amerikai források segítségével igyekezett megérteni, mit akar az ügyben az Egyesült Államok.

„Orbán pontosan tudja, mit kellene tennie”

Orbán Viktor egyhetes várakozás után Brüsszelben szólalt meg először a kitiltási listával kapcsolatban. Folytatva a korábbi kormányzati kommunikációt, bizonyítékokat kért az amerikai kormánytól a kitiltottakkal kapcsolatban. Lát-e rá bármilyen esélyt, hogy az amerikaiak engednek végül ennek a kérésnek?

Fölösleges háború

A lezárt KEHI-vizsgálat alapján a kormány hűtlen kezeléssel vádolja és feljelenti a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő Ökotárs Alapítványt. Jóllehet az érintettek még bírósági úton sem tisztázhatták a homályos vádakat, Lázár János már az államközi szerződések újratárgyalását és az Ökotárs leváltását sürgeti. A norvég állam nem tekinti jogszerűnek a KEHI-vizsgálatot, viszont épp a magyar kormány korábbi szerződésszegése miatt tart vissza 36 milliárd forintot a teljes Norvég Alapból, immár május óta.

Hit és értékek

ISIS-gárdisták a Templom-hegyen

Új fejezet kezdődött a jeruzsálemi Templom-hegy körüli konfliktusban - állítják izraeli és arab források egyaránt. Az izraeli parlament, a Kneszet elnökhelyettese szerint „a Hamasz és az Iszlám Állam” aktivistái „megszállták” a történelmi és vallási szempontból kiemelkedő fontosságú szent helyet. A magát az „Al-Aksza sejkjének” nevező Raed Szalah szerint viszont a zsidók készülnek arra, hogy több lépésben elfoglalják az iszlám szentélyt. A feszültség tovább növekedhet, ha az izraeli kormány az iszlamista zavargások miatt megosztja a muzulmán és a zsidó hívők között a Templom-hegy látogatási idejét.

„Szállj le az üzenőfalamról!”

Mélyült a szakadék a millenniumi generáción belül a hívő és nem hívő fiatalok között – állapította meg a magyar származású közvélemény-kutató, George Barna által alapított intézet legújabb kutatása. Míg az 1980 és 2000 között született nemzedékben azok, akik magukat gyakorló kereszténynek nevezik, továbbra is fontosnak tartják a Bibliához való kötődést, nem hívő kortársaik közül egyre többen „politikailag konzervatívnak”, eltérő, sőt „veszélyes” gondolkodásúnak tekintik azokat, akik nyilvánosan Bibliát olvasnak. Nem érdeklik őket a bibliai témájú filmek sem: csak lózung a mainstream felé való nyitás, mert Hollywood továbbra is a hívőkön kaszálja be a profitot. A digitális térben még nagyobb az elutasítás a Szentírásból származó üzenetek felé: a nem hívők jelentős része zaklatásnak tekinti a közösségi felületeken kéretlenül megjelenő bibliai idézeteket. Ezekről úgy gondolják, hogy céljuk a térítés és a más gondolkodásúak megbélyegzése. A tanul­mányból az is kiderül, hogy még a digitális nemzedék tagjai is szívesebben olvassák könyv formában a Bibliát.

HÁTTÉR

Pesti zsidó srácok

1943 év végén, 1944 elején világossá vált a magyarországi cionista ifjúsági mozgalmak vezetőségének, hogy a németek tervszerűen megsemmisítik az európai zsidóságot. 1944. március 19-én, a német megszálláskor az is egyértelművé vált a számukra, hogy a magyar zsidók az európai zsidóság utolsó maradványai. Felelősségérzetük megkövetelte, hogy minden lehetőt és lehetetlent elkövessenek a magyar zsidóság megmentésére, és meghiúsítsák a németek és magyar csatlósaik sátáni tervét.

Miért nem örül az állam a „szegények bankjának”?

Polgár András egyike azon hazai üzletembereknek, akik magánvagyonukból évente jelentős összeget szánnak arra, hogy a legszegényebbeket vállalkozni segítsék, piaci munkahelyeket teremtsenek. Kiútprogramjuk nemzetközileg elismertté vált, több országban dolgoznak a bevezetésén, itthon viszont kérdéses a folytatása.

Államfő vagy kormányfő?

Az államberendezkedés mélyreható átalakítása nincsen napirenden, az alaptörvénnyel kialakított közjogi berendezkedés stabilizációja folyik – válaszolta Trócsányi László igazságügyi miniszter idén szeptemberben a HVG-nek arra a kérdésre: kapott-e olyan „megrendelést”, amely a jelenlegi parlamentáris rendszert az elnöki berendezkedés irányába tolná el. Cikkünkben azt elemezzük, hogy milyen változásokat eredményezne a magyar viszonyokban a kérdés esetleges napirendre vétele.

Ínséges idők jöhetnek

2010 óta, amikor is a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása megkezdődött, tudhatjuk – de minimum sejthetjük -, hogy „ebből baj lesz”. Gyors fejszámolással ugyanis kiderül, hogy a 30-40 év múlva nyugdíjba vonuló generációnak nemhogy a „bűvös” 80 százalékos helyettesítési rátát nem fogja megütni a havi nyugdíja, de még a 30 százalék elérése is kétséges. Mit lehet ilyenkor tenni, ha nem akarjuk homokba dugni a fejünket, és a falnak sem szeretnénk teljes erőből nekirohanni? A Hetek kérésére Egyed Ferenc, a Marathon Insurance Zrt. területi igazgatója összegezte ez irányú tapasztalatait.

KÁVÉSZÜNET

Veszélyben a láb!

Melyek a legfontosabb szempontok a megfelelő lábbeli kiválasz­tásánál? Örök dilemma: divatos vagy egészséges legyen-e a cipőnk? Mi az egészséges lábbeli kritériuma? Igaz-e a mondás a cipő esetében is, hogy: hosszú távon az olcsó a drága? Utánajártunk, milyen lábbelit viseljünk ahhoz, hogy lábunk ép maradjon.

Így múlik el a világ dicsősége

Minden egyes futballistát büszkeséggel tölt el, ha hazáját képviselheti rangos eseményeken, legyen az Európa-bajnokság vagy világbajnokság. Milliónyi ember szurkol neki, megőrülnek érte, szeretik, szinte istenként tisztelik. Aztán eljön a nap, mikor abba kell hagyni. Ekkor szinte minden szertefoszlik, idővel lemorzsolódnak a barátok, később elfogy a pénz. Zsákutca jön, ahonnan nincs kiút. Ide jutott most Andreas Brehme, a ’90-es évek német futballikonja, aki 1990-ben a mennybe ment, jelenleg viszont egy takarító cég állásajánlatát mérlegelheti.

CSERITI

Lecserélte a gáztűzhelyét? Útban van a bicikli? Kinőtte a gyermek a babaágyat? A CSERITI Adományháló üzleteiben többszörösen jó célt szolgálhatnak az otthon feleslegessé vált holmik. Az ötletről és a hosszú távú célokról Sáhy Gáborral, a CSERITI Szociális Szövetkezet vezetőjével beszélgetünk.

Felkészülés a télre

Miért jó az elektromos padlófűtés?

A háború csúf ábrázata

Brad Pitt tanksapkában, kvázi apaszerepbe helyezkedve vezényli le a Harag című háborús film nem túl bő cselekményét, ami azért elég nagy dobás a műfajban a Ryan közlegény óta. A sűrű borzalmak miatt viszont a tankrajongó kiskorúaknak és a közös mozira induló családoknak előre szólunk: ezúttal mást válasszanak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!