hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Orbán pontosan tudja, mit kellene tennie”
– mondja Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet

2014. 10. 30.
Orbán Viktor egyhetes várakozás után Brüsszelben szólalt meg először a kitiltási listával kapcsolatban. Folytatva a korábbi kormányzati kommunikációt, bizonyítékokat kért az amerikai kormánytól a kitiltottakkal kapcsolatban. Lát-e rá bármilyen esélyt, hogy az amerikaiak engednek végül ennek a kérésnek?

– Engedje meg, hogy más oldalról közelítsem meg a kérdést. Engem ez az egész ügy mélységes szomorúsággal tölt el. Közvetlen közelről szemlélem, hogy Magyarország hogyan dönti romba a sok év alatt, nagyon nagy áldozatok árán felépített presztízsét. Semmi értelme megpróbálni úgy tenni, mintha Orbán Viktor nem tudná, hogy egy súlyos külpolitikai válságról van szó, amelynek azonban elsősorban belpolitikai okai vannak. Ez nem az a helyzet, amit a propagandagépezet beindításával kezelni lehet. Kérdésére a konkrét válasz: nem hiszem, hogy az amerikai hatóságok teljesíteni fogják a magyar kérést. Ennek nyilván nem csak jogi okai vannak.

Azt nyilván Orbán Viktor és a magyar kormány többi tagja is tudja, hogy az amerikai törvények nem teszik lehetővé az információk átadását. Ennek fényében mire számíthatunk most? Ezen a ponton megreked a kommunikáció, vagy valamelyik fél engedni fog?

– Orbán tudja, hogy lehetetlent kér. Amúgy a kormány kommunikációja szempontjából úgyis csak az számit, hogy ő mit gondol. Nem látok önálló álláspontokat, amelyek nemcsak konstatálnák a bajt, hanem esetleg önkritikát is gyakorolnának. A magyar kormány kommunikációja a kormány eddigi logikája szerint folytatódik: beindítani az „agitprop osztályt”. Ez azonban most nem kommunikációs kérdés, sokkal súlyosabb problémáról van szó. Ez itt, kérem, sajnos politika.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!