hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pesti zsidó srácok
Cionista ifjúsági mozgalmak Magyarországon 1944-ben

2014. 10. 30.
1943 év végén, 1944 elején világossá vált a magyarországi cionista ifjúsági mozgalmak vezetőségének, hogy a németek tervszerűen megsemmisítik az európai zsidóságot. 1944. március 19-én, a német megszálláskor az is egyértelművé vált a számukra, hogy a magyar zsidók az európai zsidóság utolsó maradványai. Felelősségérzetük megkövetelte, hogy minden lehetőt és lehetetlent elkövessenek a magyar zsidóság megmentésére, és meghiúsítsák a németek és magyar csatlósaik sátáni tervét.

Már a megszállás estéjén az ifjúsági mozgalmak vezetősége határozott, hogy a mozgalom 17 éven felüli tagjait keresztény iratokkal kell ellátni (árjásítás). Így az új identitásukkal szabadon mozogva másokat menthetnek. Az árjásítás nagy hord­erejű stratégiai határozat volt, az illegális ellenálló-mentő tevékenység kezdete. Ezzel párhuzamosan az ifjúsági mozgalmak két széleskörű mentőakciót kezdeményeztek: a vidéki zsidóság tájékoztatását kiküldöttek révén, illetve a zsidó ifjúság szervezett szöktetését a határon túlra.

A német megszállás első napjától a vidéki városok zsidó lakossága hermetikusan el volt zárva környezetétől, a fővárosi zsidóságtól és az egész világtól. A zsidók számára a tömegközlekedési rendszer használata tilos volt. Az ifjúsági szervezet tagjai vállalkoztak arra, hogy az egész országban – illegálisan – felkeressék a zsidókat, és figyelmeztessék őket a várható zsidóellenes intézkedésekre. A Budapestről küldött önkéntesek informálták a vidéki zsidóság vezetőit a várható gettósításról és az Auschwitzba történő deportálásról. Hamis iratokat, pénzt hoztak a zsidó ifjúságnak, és útbaigazítást arra vonatkozóan, hogy miként tudnak Budapestre szökni. Az 1944-es évben csaknem 200 futár küldetése van dokumentálva 300 zsidó közösséghez és munkaszolgálatos táborba. Magyarországon az illegális, szervezett cionista ifjúság volt az egyetlen testület, amely az ilyen küldetéseket kezdeményezte, és vállalkozott is az önfeláldozó feladatra, mások mentésére, tudatosan veszélyeztetve életüket. A tény méltó az elismerésre.

A biztos halálból való menekülés egyetlen útja az alija volt: ez a román határon át vezetett Erec Jiszráélbe,  a brit fennhatóságú Palesztinába. Így indult meg a zsidó ifjúság szervezett szöktetése főleg Nagyváradon, Kolozsváron, Békéscsabán és Szegeden keresztül. A szöktetés bonyolult és veszélyekkel teli akció volt.  A román határon való szervezett szöktetés 1944. augusztus 23-án befejeződött. A magyar–román  határ hadszíntérré vált. Az ifjúsági mozgalmakon kívül nem akadt egyetlen szervezet sem, amely vállalta volna a felelősséget az életveszélyes mentőakció véghezviteléért. A tordai és aradi hitközségek nyilvántartása szerint 15 ezer zsidó fiatal lépte át illegálisan a határt Romániába. Ez a nagyméretű, sikeres kiszöktetési akció, mely a deportálástól és a biztos haláltól mentette meg résztvevőit, páratlan volt a németek által megszállt Európában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!