hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért nem örül az állam a „szegények bankjának”?
Nincstelenekből polgárok

2014. 10. 30.
Polgár András egyike azon hazai üzletembereknek, akik magánvagyonukból évente jelentős összeget szánnak arra, hogy a legszegényebbeket vállalkozni segítsék, piaci munkahelyeket teremtsenek. Kiútprogramjuk nemzetközileg elismertté vált, több országban dolgoznak a bevezetésén, itthon viszont kérdéses a folytatása.

Programjuknak, amely „szegények bankja” néven vált ismertté, mennyiben van köze a bangladesi mintához?

– Ez a program is azon a megfontoláson nyugszik, hogy azoknak az embereknek is lehet hitelt adni, akiknek semmijük nincs. Ők ezt a hitelt, ha módjukban áll, visszafizetik. Feltétel, hogy a kölcsönt olyan dolgokra fordítsák, aminek révén ez a pénz megtérül. Idáig a kísérlet nagyon hasonlít, ezen túlmenően azonban a mi programunk teljesen eltérő keretek közt, egészen másként működik. Bangladesben nincs nagyon közteherviselés, a legális és nem legális szféra összemosódik, nincs szociális ellátás, nem kell konkurálni szociális segéllyel, közmunkával.

Ahhoz, hogy a legszegényebbek kitörjenek a nyomorból, a hitelen kívül mire van szükségük?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!