hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem nőknek való vidék

2014. 11. 10.
Ismét Pakisztánon a világ szeme, miután a blaszfémia miatt halálra ítélt Asia Bibi fellebezését visszautasították. Bár családja karácsonyra már hazavárta a 2010-ben letartóztatott asszonyt, ehelyett a lahore-i Fellebbviteli Bíróság jóváhagyta az ítéletet. Világszerte folytatódnak a tiltakozó akciók Asia szabadon bocsátásáért, akinek egyetlen utolsó lehetősége maradt a Legfelsőbb Bíróságnál. A bírósági tárgyalás hangulatát mutatja, hogy azon 20 imám és magas rangú vallási vezető is részt vett. A bíró, Anwar ul Haq a rá nehezedő nyomás alatt végül nem fogadta el a védelem érvelését, amelyben világosan rámutattak a vádak abszurditására.

Október 21-én ismét keresztény és muszlim aktivisták tüntettek Asia Bibi szabadon engedéséért, ezúttal a friss Nobel-békedíjas Malalához intézve felhívást, hogy emeljen szót meghurcolt honfitársáért. A keresztény asszony mezőgazdasági munkásként Pandzsáb tartományban élt, ahol muszlimokkal dolgozott együtt. 2009-ben munka közben vitába keveredett egy testérpárral, akik azt állították, hogy Bibi tisztátalanná tette a vizet, amihez hozzáért, mivel hitetlen. Állításuk szerint az asszony erre Mohamed prófétát kezdte szidni. A környéken hamar kirobbant a lincshangulat, és Bibi 9 éves lánya már arra a hírre rohant haza az iskolából, hogy anyját az otthonukban bántalmazzák. A feldühödött férfiak letépték az asszony ruháit. „Kihurcolták a falu közepére. Hiába sírtunk, senki sem figyelt ránk” – emlékszik vissza a ma 14 éves Esham. Őt és értelmi fogyatékos nővérét obszcén jelzőkkel illették, és szintén bántalmazták a támadók. „Azok az emberek, akik zaklatták és kínozták a feleségemet, mindannyian jól ismernek engem, de nem tisztelnek semmit sem” – nyilatkozta Bibi férje, Ashiq Masih a brit The Daily Mailnek. A férfinak családjával együtt el kellett hagynia a települést, ahol egész életét töltötte, és Lahor keresztény negyedébe költözött, de itt szintén többször lakhelyet kellett változtatniuk, nehogy felismerjék őket.
A pakisztáni blaszfémiatörvény már régóta szálka a világ szemében, az országban azonban olyan „szent tehénnek” számít, amihez nem lehet egyszerűen hozzányúlni. 2010-ben az akkor hatalmon lévő Pakisztáni Néppárt két politikusa is felkarolta Asia Bibi ügyét, és szót emelt a törvény eltörléséért. Salman Taseert, Pandzsáb kormányzóját saját testőre gyilkolta meg, Shahbaz Bhatti kisebbségügyi minisztert pedig ismeretlen fegyveresek lőtték le otthona előtt. A két politikus halála heves indulatokat váltott ki mindkét oldalon. Salman Taseer temetése nagyszabású tiltakozó tüntetésbe torkollott, ugyanakkor sokan fejezték ki szimpátiájukat a gyilkos testőrrel is, akit hatalmas tömeg kísért a tárgyalásra, sőt, rózsaszirmokkal dobálták. A kormány ezután levette a napirendről a kérdést. Legközelebb 2013 januárjában került elő, amikor vallási vezetők azt az indítványt tették, hogy a Büntető Törvénykönyv 295/C cikkelyének megsértése – azaz a blaszfémia elkövetése – ezentúl minden esetben halálbüntetést vonjon maga után, és a bíróság ne szabhasson ki életfogytig tartó börtönbüntetést az elkövetőkre.
Az Amnesty International felmérése szerint Pakisztánban a tavalyi évben legalább 226 halálos ítéletet hoztak, és az év végén több mint 8526 ember volt halálsoron, akik közül 450-en már nem fellebbezhettek az ítélet ellen. A szervezet jelentésében arra is felhívta a figyelmet, hogy az elítéltek közül legalább 7 nő várandós volt letartóztatásuk időpontjában.
A Jog és Igazság Amerikai Központja (ACLJ) petíciót küldött a kormánynak, mivel felháborítónak tartják, hogy az Egyesült Államok kormánya Asia Bibi bebörtönzése óta 8 milliárd dollár segélyt küldött Pakisztánnak. Keddel bezárólag 40 ezer polgár írta alá a petíciót, amelyben követelik a támogatások felfüggesztését, hogy ezzel is nyomást helyezzenek a pakisztáni törvényhozásra. A CitizenGO nemzetközi szervezet a Pakisztánba delegált amerikai nagykövetnek juttatja el írásos tiltakozását, amelyben a közbenjárását kérik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!