hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Internetadóval ágyaznak meg az állami szolgáltatónak?
Tisztítótűz

2014. 10. 30.
Nem csak az internetszolgáltatók piacát forgathatja fel fenekestül az internetadó bevezetése, a tervek között egy új állami vagy kormányközeli internetszolgáltató képe is felsejlik – mondta a Heteknek Mellár Tamás. Az már most nagyjából biztosra vehető, hogy a kis és közepes internetszolgáltatók vagy áthárítják az új adónemet az ügyfelekre, vagy tönkremennek.

Némi zavar mutatkozik az erőben az internet­-­adó kormányzati kommunikációját illetően: a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett jövő évi adócsomagban még az szerepelt, hogy gigabájtonként 150 forintot kell fizetniük a szolgáltatóknak, ami csillagászatinak számító 220 milliárd forintra rúgott volna. A felháborodást csillapítandó érkezett a Fidesz-frakció módosító indítványa, amely előfizetőnként 700 forintban, illetve nem magánszemélyek esetében 5000 forintban maximálná az internetadó havi összegét. Ez az elképzelések szerint „mindössze” 20 milliárdos – a valóságban akár több tízmilliárdos – pluszbevételt is jelenthet a költségvetésnek. Azt nem tudni, hogy az Orbán Viktornak tulajdonított ötlet beadagolása mennyire volt előre megtervezve – esetleg Varga Mihály játszotta a „rossz zsarut”, míg Rogán Antal frakcióvezető a „jó zsarut” –, arra vélhetően nem számítottak  a kormányzati politikacsinálók, hogy veszélyes szellemet eresztettek ki a palackból, amivel az utóbbi évek legnagyobb – a Reuters hírügynökség szerint százezres – kormányellenes tüntetését sikerült megalapozniuk.

A zavart mutatja, hogy volt olyan sajtóinformáció, amely szerint az így befolyt összegből a katonák ötvenszázalékos béremelését finanszíroznák, hivatalosan azonban az internetinfrastruktúra fejlesztése szerepelt célként, hogy a világháló a legkisebb településekre is eljuthasson. Azt is igyekeztek hangsúlyozni a kormányzati megszólalók, hogy nem egy új sarcról, hanem a két éve bevezetett telekommunikációs adó kiterjesztéséről van szó. Rájöttek ugyanis – szólt az érvelés –, hogy a hagyományos telefonos kommunikáció mellett egyre inkább teret nyert az internetes kommunikáció. Hogy önmagában ez a nem túl meglepő felismerés miért indokolja az internetszolgáltatók megadóztatását, az persze kérdés. Bár tekintve, hogy az ágazat több mint 70 milliárdos profitot termel évente, és a válság éveiben is húzóágazatnak számított, a döntés nem meglepő.     

Miközben a kormány igyekszik a politikai baloldallal is összekötni a tüntetést – annak ellenére, hogy a jelenlegi ellenzékből aligha nézi ki bárki, hogy bármilyen nagyszabású eseményt sikerrel tudna megszervezni –, az internetszolgáltatók már a túlélési stratégiákat gyártják. Erre minden okuk meg is van. Mint Ökrös Gergely, a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség elnöke a Heteknek elmondta, az általuk képviselt kis és közepes szolgáltatókat (a kicsik 5 ezer ügyfélnél kevesebbel rendelkeznek, a közepesek néhány 10 ezernél nem többel) megoldhatatlan kihívás elé állítja az internetadó, ha ebben a formában lesz elfogadva. A szövetség többnyire kistelepüléseken szolgáltató tagjai a lakossági piacon a bruttó 3-4 ezer forintnál nemigen kérnek az internetszolgáltatásért magasabb előfizetési díjat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!