hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Évek óta gyűlt a panasz
Bélyeg a csomagon

2014. 10. 30.
Ha a gigabájt alapú sarcot csak az amerikai beutazási-tilalom botrány „fedősztorijának” találta ki a kormány – mint azt többen feltételezik –, akkor azzal csak olajat öntöttek a tűzre. Azonban míg a netadó ügyében pusztán magának tehet szemrehányást a hatalom, hogy a világsajtó a véleményszabadságot törvényekkel korlátozó harmadik világbeli államokkal emlegeti egy sorban, a vízumgate esetében a történet több dimenziós. A Hetek  amerikai források segítségével igyekezett megérteni, mit akar az ügyben az Egyesült Államok.

Washingtonban magasabb fokozatra kapcsolták az Orbán-rendszer elleni politikát – írtuk múlt heti számunkban (Jégkorszak. Hetek, 2014. október 22.) Azóta egyértelművé vált, hogy a magyar kormányzati és magánszemélyek kitiltása csak a „bélyeg” azon a csomagon, amit az amerikai fővárosból küldtek Budapestre. Több amerikai forrásunk egybehangzóan azt állítja, hogy a washingtoni kormányzat nem hirtelen elhatározásból csele­kedett. A „bűnlajstromon” nem csak a korrup­ciós panaszok szerepelnek, amelyeket az amerikai vállalatok juttattak el saját hatóságaikhoz. Az Egyesült Államokban úgy ítélik meg, hogy Magyarországon 2011 óta olyan folyamatok indultak el, amelyek miatt az országról az a kép alakult ki, hogy egyre távolabb sodródik az együttműködés alapját jelentő közös értékektől.

Egy amerikai kormánytisztviselő ezt úgy érzékeltette lapunknak, hogy a fékek és ellensúlyok fokozatos lebontásával Magyarország kiszámíthatatlan útra lépett. Kérdésünkre, hogy milyen jeleit látják a kontrollvesztésnek, forrásunk hangsúlyozta, hogy bár a kifogásolt intézkedések többnyire nem kapcsolódnak egymáshoz, mégis „egy irányba mutatnak”. Példaként említette a szólásszabadság korlátozását büntetőjogi szigorításokkal, a média függetlenségébe történő beavatkozást, továbbá a nem átlátható pályáztatások sorozatát és a korrupció ellen fellépő civil szervezetek zaklatását, valamint az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását és a bírók kényszerű nyugdíjazását is.

Az Egyesült Államokban kiemelt jelentőségűnek tekintik az egyházak szabad működését korlátozó vallásügyi törvény megváltoztatását is. (Ez ügyben egyébként a magyar kormány már reagált: Trócsányi László igazságügyi miniszter megerősítette azt, amit először Gulyás Gergely kormánypárti képviselő jelentett be az ATV Szabad Szemmel című műsorában, miszerint teljesen új egyházügyi törvényt készítenek, amely jövő tavasszal kerülhet a parlament elé.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!