hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mélyponton az amerikai–magyar kapcsolatok
Jégkorszak

2014. 10. 23.
Úgy sikerült listabotrányba keveredni az Egyesült Államokkal, hogy az amerikaiaknak igazából nincs egy összefüggő „magyarellenes” listája. A helyzet drámaiságát azonban jól tükrözi, hogy az elmúlt években „meghidegült” magyar-amerikai viszony miatt szinte mindenki biztosra veszi, hogy Washingtonban nagyobb fokozatra kapcsolták az Orbán-rendszer elleni politikát.

A diplomaták általában arról ismertek, hogy nem fogalmaznak élesen, közhelyeket pufogtatnak, és kerülik a konfrontációt, ami miatt sokak szemében a külügyi vonalon dolgozók a semmit- mondás művészei. André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője azonban az előbbi szinten túllépve, a diplomáciában szokatlan konkrétsággal állítja, hogy saját maguk által gyűjtött információval rendelkeznek a magyar kormányzati tisztségviselők, minisztériumi tisztségviselők és kormányzati emberek korrupciós jellegű ügyeiről. Goodfriend láthatóan erős felhatalmazással bír a főnökei részéről, hogy – pestiesen szólva – „beleálljon” a témába, és ha szükséges, nyugodtan mondhat olyanokat, amelyek a magyar kormánynak kellemetlenek.

Ennek az a jelentősége, hogy a George W. Bush elnök által 2004-ben aláírt, 7750-es számú „kleptokrácia-ellenes” proklamációra hivatkozva több magyar állampolgárt tiltottak ki az Egyesült Államokból. Pontosabban nem kitiltották őket, hanem közölték velük, hogy már nem érvényes a beutazási engedélyük az USA-ba. Ezt a fegyvert, a 7750-es proklamációt azonban nagyon ritkán használja az amerikai politikai elit, ezért okozott megdöbbenést, hogy Magyarország, illetve magyar személyek esetében miért nyúlt ehhez az eszközhöz  Washington. Az ügy súlyát tovább növeli, hogy a klauzula alkalmazásáról nem egy „sima” külügyi alkalmazott dönt: az amerikai külügyminiszter környezetében mondják ki a végső szót.

A „kitiltottak” neve nem ismert, a magyar sajtó találgatásai szerint adóhatósági vezetők és a Fidesz-kormány munkájában meghatározó befolyással rendelkező tanácsadók is szerepelhetnek a listán. A Hetek értesülései szerint egyébként nem létezik egy konkrét lista, a „kitiltások” egyes személyek ügyeire szólnak, és így az sem biztos, hogy a tíznél kevesebb érintett egy összefüggő ügy miatt lett persona non grata Amerikában. Egyetlen üzletemberrel beszéltünk, aki kapott személyre szóló értesítést, hogy a 7750-es proklamációra hivatkozva nem él a belépési engedélye, de vele csak a döntés tényét közölték, az okát nem.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!