hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kezükben volt az egyház krémje

2014. 10. 30.
Egyszerre nyomasztó, izgalmas, felkavaró és lehangoló Varga Ágota A tartótiszt című alkotása. A dokumentumfilm a kommunista diktatúra egyházakra gyakorolt befolyását mutatja be mindeddig egyedülálló módon: a főszereplő a Belügyminisztérium egykori alezredese, aki tartótisztként több száz fős ügynökhálózatot irányított az „egyházi reakció elhárítása” érdekében. A nyugdíjas korú férfi az arcát is adja a filmhez, elmeséli életét és pályája részleteit, sőt, hajlandó találkozni több, egykor általa figyeltetett egyházi személlyel – mindezek ellenére azonban a neve nem derül ki. Kedves, mosolygós, idős bácsi, emlékezete friss. Mint egy szeretetreméltó nagypapa.

A tartótiszt nyomasztó, mert egy nyomasztó korról, a Kádár-féle diktatúráról szól. Izgalmas, mert első kézből tudhatjuk meg, hogyan tartották kéz alatt a kommunisták az évszázadokon át nagyhatalmú egyházakat. Felkavaró, mert a szemünk előtt találkozik a megnyomorított ember és egykori nyomorgatója. És lehangoló, mert az is kiderül, hogy sok esetben milyen olajozottan működött a rendszer – az erkölcsi bűnökkel terhelt egyházi emberek könnyű zsarolhatósága vagy éppen gátlástalan karriervágya miatt.

A tiszt 1963-tól a Komárom Megyei Rendőr-főkapitányságon teljesített szolgálatot, majd 1986-ban a fővárosba került. A Belügyminisztérium III/III-1-b alosztályának vezetőjeként alezredesi rangban irányította az egyházak megfigyelését egészen a rendszerváltásig. Elmondásából kiderül, hogy munkája során nem csak hálózati személyektől kapott információkat: voltak olyan egyházi kapcsolatai, akikhez félévente, negyedévente ellátogatott egy üveg borral, és akik beszervezés nélkül is ellátták hírekkel. Cserébe ő is segített nekik információkkal, például, hogy sikeresen illeszkedjenek be új szolgálati helyükön, vagy hogy tisztában legyenek vele, kikkel szemben kell óvatosnak lenniük.

A tartótiszt is megerősíti, hogy a rendszerváltás után sok B-dossziét megsemmisítettek, a hálózati személyek érdekében sok hamisított adat került a kartonokra, a dossziékból „becsületből” sokszor kivettek bizonyos kartonokat. Az alezredes szerint ez kötelessége lett volna minden tartótisztnek, hogy így védjék a hálózatukba beszervezett hálózati személyeket. Varga Ágota rendező több olyan beazonosított ügynököt is megtalált, akiknek azonban eltűnt a 6-os kartonja. „Ez hiba”, konstatálja a tiszt. Hogy mennyi mindent nem tudhatunk a titkosszolgálatokról még 25 évvel a rendszerváltás után sem, azt jól példázza a filmnek az a része, ahol a tartótiszt elmondja: nyugdíjazásakor titoktartási szerződést írt alá, és szerinte az ma is érvényben van. „Majd ha minden nyilvánosságra kerül, akkor jöhet hozzám” – mondja Varga Ágotának, és hozzáteszi: akkor is tud majd újat mondani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!