hetilap

Hetek hetilap vásárlás
ISIS-gárdisták a Templom-hegyen

2014. 10. 30.
Új fejezet kezdődött a jeruzsálemi Templom-hegy körüli konfliktusban - állítják izraeli és arab források egyaránt. Az izraeli parlament, a Kneszet elnökhelyettese szerint „a Hamasz és az Iszlám Állam” aktivistái „megszállták” a történelmi és vallási szempontból kiemelkedő fontosságú szent helyet. A magát az „Al-Aksza sejkjének” nevező Raed Szalah szerint viszont a zsidók készülnek arra, hogy több lépésben elfoglalják az iszlám szentélyt. A feszültség tovább növekedhet, ha az izraeli kormány az iszlamista zavargások miatt megosztja a muzulmán és a zsidó hívők között a Templom-hegy látogatási idejét.

Katar vezetésével nemzetközi adománygyűjtés zajlik az „Al-Aksza szentély megvédésére” – írta október végi tudósításában az Israel Hayom című angol nyelvű hetilap. Az összegyűlt támogatást az Izraelben működő iszlamista mozgalom, a „Murbitat” (a föld szent helyeinek őrei) kapja meg és osztja szét. A pénzből nyár óta több száz aktivistát fizetnek, akik feladata a Templom-hegyet szervezett csoportokban felkereső nem-muzulmánok zaklatása. Az Israel Hayom úgy tudja, hogy a gárdisták a Murbitat vezetőitől havonta 3-4 ezer sékelt (180-240 ezer forint) kapnak.

A látogatókat arab csoportok veszik körül, akik „Allahu Akbar” kiáltásokkal és szitkokkal igyekeznek mielőbbi távozásra bírni a „hitetleneket”. A tüntető csoportok petárdákkal, husángokkal és kövekkel is dobálják a csoportokat és az őket kísérő rendőröket.

Bár a zavargások miatt az izraeli rendőrség gyakran lezárja a Templom-hegyet, a szervezett iszlamista gárda kijátssza a tilalmat, és elbarikádozzák magukat a két mecsetben, ahonnan ha kell, napokon keresztül ki sem lépnek. Arra számítanak, hogy az izraeli rendfenntartók nem kockáztatják meg azt, hogy a mecsetekbe lépjenek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!