hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Krízishelyzet Libanonban
Naponta tízezer menekült

2014. 11. 03.
Mintegy ötezer menedékkérőt regisztrált a magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az elmúlt fél évben. Libanonban naponta (!) kétszer ennyien regisztráltatják magukat. Az ország képtelen megbirkózni a mintegy másfél millió menekülttel, akik a szír polgárháború és az iraki népirtás elől érkeznek a négy és fél milliós lakosságú Libanonba – ezen felül félmillióan nem is jelentkeztek a hatóságoknál. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője az egyházuk által fenntartott iskolák igazgatóival és önkéntesekkel Zahlé városban látogatta meg a helyi baptista közösség által működtetett True Wine Schoolt, ahol 280 szír gyerek kapott lehetőséget tanulásra, miközben mintegy 320 ezer társuk semmilyen szervezett oktatásban nem részesül.

Libanon nemcsak a menedékkérők oktatásának és egészségügyi ellátásának feladatát képtelen kezelni, hanem a teljes infrastruktúra is a teljesítőképesség hatá­rán van. A Szeretetszolgálat önkéntese, Lukács Csaba elmondta: áramkimaradások is jelzik, hogy az energiaellátás nem képes megbirkózni az igénybevétellel, fogytán az ivóvíz és az élelem. Szenczy Sándor elmondása szerint a menekültek egy része keresztény, akik hitük miatt voltak kénytelenek elhagyni hazájukat: az apákat, férfiakat az iszlamista terroristák kivégzik – sőt, előfordul, hogy teljes családokat mészárolnak le, mert nem tagadják meg keresztény hitüket. Ugyanakkor muzulmánok is nagy számban menekülnek Szíriából és Irakból.

A zahléi baptista közösség az üldözöttek vallási hovatartozásától függetlenül mindenkinek igyekszik segíteni – nem térítés a céljuk –, ugyanakkor érdekes történetekről számolnak be. A muzulmán menekültek közül sokan keresztény hitre térnek, és a bibliai időket idéző csodákról számolnak be. A muszlimok nagy része félve veszi fel a kereszténységet, hiszen tartanak családtagjaik haragjától, de a lelkész elmondása szerint mintegy százezerre tehető a keresztény hitre tértek száma. Sokan titokban látogatják az istentiszteleteket és merítkeznek be. Ha azonban egy sejk, egy családfő keresztény hitre tér, akkor gyakran egész törzse követi őt, és az apostolok korát idéző megtapasztalásokról számolnak be. Sokan közülük hálásak, hogy menekültként élnek, így volt lehetőségük kereszténnyé válni.

A menekültek másik része – napjaink mártírjai – azok a keresztények, akiket hitük miatt üldöznek. A Szeretetszolgálat munkatársai beszélgettek egy négygyermekes anyával, aki három másik családdal osztozik egy befejezetlen bérleményen. A nő elmondta, hogy férjét az iszlamista fegyveresek azért gyilkolták meg, mert nem tért át a muzulmán hitre. A férfi fejére csuklyát húztak és lelőtték, majd testét a szántóföldön elásták. Felesége a rokonaival együtt megkereste, majd a testet kiásták és eltemették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!