hetilap

Hetek hetilap vásárlás
CSERITI
- több mint jótékonyság

2014. 11. 10.
Lecserélte a gáztűzhelyét? Útban van a bicikli? Kinőtte a gyermek a babaágyat? A CSERITI Adományháló üzleteiben többszörösen jó célt szolgálhatnak az otthon feleslegessé vált holmik. Az ötletről és a hosszú távú célokról Sáhy Gáborral, a CSERITI Szociális Szövetkezet vezetőjével beszélgetünk.

Honnan jött az adományháló ötlete? Volt valamilyen minta Önök előtt?

– Az adományboltok szülőhazája Anglia. Charity shop néven már 1941-ben, a második világháború idején megnyitott az első ilyen típusú üzlet Londonban. Ma több mint nyolcezer charity shop működik a régióban. A társadalmi vállalkozások eme több lépcsőben jótékony modellje elterjedt Európában, Észak-Ame­ri-kában, Ausztráliában, sőt Ázsiá­ban is. A modellek a társadalmi cél és működés tekintetében különbözőek lehetnek, a CSERITI Adományháló projekt küldetése az adománybolt, illetve a hétköznapi adományozás kultúrájának megismertetése a magyar társadalommal. Az Adományháló projekt keretében Budapesten négy, Pilisvörösváron egy adomány­boltot működtetünk. A rendszer és a bolthálózat működésének lényege egyszerű: az emberek behozzák és eladásra ajánlják fel megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő személyes használati tárgyaikat.

Mi történik a leadott tárgyakkal?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!