hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2015. 12. 11. (XIX/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nemzetközi botrányt kavart Donald Trump muszlimpolitikája

Óriási tiltakozáshullámot váltott ki az amerikai elnökjelöltségért kapmányoló Donald Trump hétfői kijelentése, miszerint teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. A szókimondó republikánus politikus megjegyzését felháborodottan ítélték el az ENSZ-től kezdve Kairón át Londonig, de odahaza, még saját pártján belül is kemény szavakkal bírálták.

Balhék hónapja - Növekvő feszültség Erdélyben

Robbantási kísérlet Kézdivásárhelyen, a román zászló ellopása a nemzeti ünnepen, parlamenti törvénytervezet az RMDSZ beszüntetésére – ezek a hírek érkeztek a közelmúltban a szomszédunkból.

Erős Európát, de kisebb uniót szeretnének a dánok

 Elutasította Dánia lakossága azt a kezdeményezést, mely véget vetett volna az unióval történő igazságügyi és biztonsági együttműködés alóli felmentésnek. A népszavazás eredménye mindenképpen határozott üzenetet közvetít a júniusban megalakult új dán kormány számára, mely a kampány során végig az uniós integráció melletti voksolásra ösztönözte a szavazókat.

Az első számú párt

A Nemzeti Front nyerte a múlt vasárnapi franciaországi regionális választások első fordulóját, miután a szavazatok mintegy 30 százalékát szerezte meg. A szélsőjobboldali párt történelmi rekordként emlegetett eredményével jócskán maga mögé utasította mind a jobboldali köztársaságiakat (27 százalék), mind a jelenleg kormányzó szocialistákat (23 százalék).

„A radikalizálódás sötét útján”

A novemberi párizsi merényletek után eltelt alig három hét eseményei újfent bizonyítják, hogy az iszlám szélsőségesek jelentette veszély növekszik szerte a világon és kiemelten a nyugati országokban. A kaliforniai San Bernardinóban elkövetett támadás ugyan több szempontból az Iszlám Államhoz köthető, de a felelősség nem egyedül a terrorszervezetet terheli: a tragédia ismét ráirányította a figyelmet az Egyesült Államok szövetségesének, Szaúd-Arábiának az erőszak terjedésében játszott szerepére.

Német figyelmeztetés Szaúd- Arábiának

Sigmar Gabriel a héten felszólította Szaúd-Arábiát, hogy hagyjon fel a radikális iszlamisták pénzelésével. A német alkancellár a Bild am Sonntagnak adott interjúban fejtette ki, hogy az egész világon a szaúdi rezsim finanszírozza a vahabita mecseteket, és ezekből a közösségekből veszélyes terroristák utaztak be Németország területére. „Világossá kell tenni a szaúdiak számára, hogy vége azoknak az időknek, amikor félrenézhettek” – fogalmazott a politikus az interjúban. Hozzátette ugyanakkor, hogy számít Szaúd-Arábia részvételére a közel-keleti térség konfliktusainak rendezésében.

Nemzetközi hálózatát építi az Iszlám Állam

Nem gyengül az Iszlám Állam – szakértők szerint ez a következtetés vonható le az elmúlt hónapok véres merényleteiből. Bár a dzsihádista szervezet fel­számolása érdekében több ország nagyobb erőfeszítéseket tesz, tavalyhoz képest kétszer annyi külföldi harcost tudtak toborozni. Hatékonyan terjesz­kednek több kontinensen: az ENSZ nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy Líbia az Iszlám Állam egyik kulcsfontosságú központja lett, de meglepő módon Afganisztánban is megvetették a lábukat.

Belföld

Rokonok-gate újratöltve

Bár a migráció kérdésének kezelésével elképesztő előnnyel vezet a Fidesz minden ellenfelével szemben, még a kormánypártok soraiban is úgy vélik, hogy hiba volt az összeférhetetlenségi szabályokat „piszkálni”. Pár héttel a közbeszerzési törvények elfogadása után ugyanis a Fidesz-KDNP „visszapuhította” a politikus hozzátartozóiról szóló passzusokat, amivel újra erőre kaptak az ellenzéki politikusok a kormányzatot ipari mértékű korrupcióval vádoló kritikái. Ráadásul a kormány kiásta a csatabárdot a legnagyobb tévéadóval, az RTL-el, ami miatt – legalábbis kormánypárti és ellenzéki forrásaink szerint egyaránt – újra vezető témák közé fog tartozni a korrupció és annak szinonimái. Akkor kerülhet bajba a Fidesz, ha lecseng a migrációs válság, és csak ez a téma marad a felszínen.

Hit és értékek

Az Új Exodus nagyinterjút közöl  Németh Sándorral

Az amerikai kereszténység válságáról, az Európát 2015-ben elért migrációs hullám okairól, továbbá a mai és a bibliai Izrael közötti különbségekről is beszélt az Új Exodus legfrissebb számában megjelent interjújában Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze. Az alábbiakban a beszélgetés néhány részletét közöljük.

HÁTTÉR

Ki győzi le az Iszlám Államot?

A jelek szerint máris alábbhagyott a nyugati országok kormányainak (és közvéleményének) a párizsi vérfürdőt követően magasba csapott felháborodása és elszántsága. Bár a legutóbbi terrortámadás célpontja, Franciaország, majd Nagy-Britannia is az Iszlám Állam elleni légicsapásokról döntött, sőt Németország is úgy határozott, hogy katonái beszállnak a tömeggyilkos halálszekta elleni küzdelembe, azt az időközben az Iszlám Állam szimpatizánsai által szintén megtámadott Egyesült Államok elnöke, majd a NATO főtitkára is egyértelművé tette: a szövetség szárazföldi szerepvállalása „nincs napirenden” Szíriában.

A magyarok kimenetele

A külföldre vándorolt magyarok döntő többsége ugyan nem szakad el teljesen az anyaországtól, a hazatérést mindössze 15 százalékuk tervezi konkrétan – derül ki Blaskó Zsuzsa és Gödri Irén a Demográfia című folyóiratban megjelent tanul­má­nyá­ból. A magyarok migrációja különösen az elmúlt néhány évben lódult meg igazán, 2014-ben már 330 ezer magyar bevándorlót tartottak nyilván Európa országaiban. Ez ugyan nem éri el az alapvetésként elfogadott félmilliós számot, ám az iskolázott fiatalok kiáramlása így is érzékenyen érinti a magyar gazdaság teljesítményét – és ezt csak részben ellensúlyozzák a hazautalt milliárdok.

Hóman és a „közösség”

Székesfehérvár polgármestere szerint „egy demokráciában mindenkinek, bármely kérdésben lehetősége van a véleménynyilvánításra. Egy város közösségének pedig joga van eldönteni, kinek állít szobrot. Ne Budapestről, és főleg ne külföldről akarják azonban megmondani, mit tehet és mit nem egy helyi közösség”. Ez a polgármesterrel a szekesfehervar.hu-n megjelent interjúból derült ki.

Veszélyzóna

Hazánkban a kilencvenes évek óta téma a családon belüli erőszak problémája. Ékes Ilona konzervatív családpolitikus szerint a téma egyáltalán nem csak a liberálisok számára fontos, és sajnos hiába foglalkozunk vele két évtizede, ez korántsem jelenti azt, hogy a probléma enyhült volna.

Az én népszerűségem a politikai elit bűne

Szikár, bajuszos férfi áll a kerámiák mögött a pultnál egy kecskeméti plázában. Ambrus Attila, a viszkis rabló. 13 évet ült bankrablásért, most saját vázáit árusítja. Néhány éve megházasodott, a napokban jelent meg Haramia című könyve. Ennek kapcsán adott interjút a Heteknek.

OPEC-csúcs

Nem sikerült megegyeznie az új kitermelési plafonról az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) tagjainak a múlt pénteken tartott bécsi találkozón - tudósítottak a nemzetközi sajtóorgánumok. Így gyakorlatilag mindenki annyit termel, mint eddig, azaz marad a baljós  túltermelés.

Megveszik kilóra

Emberi jogi és biztonságpolitikai kérdéseket is felvet az olajpénzeken gazdagodó öbölmenti országok közt egyre inkább hódító trend, miszerint külföldi munkások tömegeivel és zsoldos hadseregekkel igyekeznek megoldani azokat a feladatokat, amelyeket elvileg saját polgáraiknak kellene ellátniuk.

Mesterséges agyalás

A Facebook üzleti modellje alapvetően azon alapul, hogy a regisztráltak profilja alapján a hirdetők hatékonyabban érhetik el a célközönségüket. Nem mindenki áll meg azonban ennél: bizonyos cégek arra specializálódtak, hogy a Facebook-profilok alapján értékeljék az emberek hitelképességét. Ez ugyanis jól jöhet, ha más információ nem áll valakiről rendelkezésre. Ma a nagyobb informatikai vállalkozások világában ez a jelenség nem egyedülálló, számos cég kísérletezik olyan megoldásokkal, amelyek lényege a meglévő adatok újszerű elemzése és felhasználása.

Z-generáció: Hangyák az óvóhelyen

A „safe-place” (óvóhely, biztonságos tér) fogalmát a legmenőbb amerikai egyetemeken találták ki diák aktivisták, akik szerint az intézmény területén meg kell „védeni” a hallgatókat a gyűlöletbeszédtől, a homofóbiától, a transz­neműek megkülönböztetésétől, a fajgyűlölettől és a verbális zaklatás egyéb formáitól. Olyan tér, ahol diákként nem kell tartani semmiféle bántó, kritikai vagy csupán ellenvéleményt megfogalmazó megnyilvánulástól. A safe-place lakói a digitális Újvilág harmadik nemzedéke, a Z-generáció, akik nemcsak a digitális nomádként felnőtt elődök, hanem az internetet feltaláló X-ek és a Facebookot benépesítő Y-ok világában is idegennek érzik magukat.Leonard Kleinrock és apró mérnökcsapata izgatottan figyelte, ahogy a közel egy tonnás hófehér monstrum, a Xerox Sigma 9 egy dupla csipogással befogadja a bevitt utasítást: login (belépés) – ez az alig ötbetűs szó szégyenlősen rejtőzött el a zölden foszforeszkáló kijelzőn elterpeszkedő kódtengerben. Öt hónappal korábban ugyanilyen zajos szörnyetegek vezérelték végig az Apollo–11 törékeny fémdobozát a közel négyszáz­ezer kilométeres útján, a Kennedy Űrközponttól a Nyugalom tengeréig.Itt azonban nem hangoztak el nagy patetikus mondatok a feszülten várakozó százmilliónyi néző számára, csupán az otromba mágneslemezek monoton pörgése keltett meghitt hangulatot a Kaliforniai Egyetem szűkös alagsori szobájában. Miután a gép lassan megemésztette az üzenetet, a hátuljából kilógó vastag adatkábelen fénysebességgel lőtte tovább az alig hatvan kilométerre fekvő Stanford Egyetemre. Bár a távolság nem volt nagy, az alig egy byte-nyi adat így is túlterhelte a kapcsolót, ami miatt a túloldalon csak annyi futott be, hogy „lo”. Ez a két árva karakter volt az első digitális adatkapcsolt hálózaton – közismertebb nevén interneten – átvitt üzenet, a két szemüveges mérnök pedig tudtán kívül az X-generáció első emberpárja.

KÁVÉSZÜNET

A hosszú házasság titka

Karl Pillemer a Cornell Egyetem gerontológusa évekig kutatta, mi a boldog és tartós házasság titka. Több mint 800 olyan hatvan év feletti házaspárt kérdezett meg a témában, akiknek többsége már legalább 30 éve vagy annál hosszabb ideje él boldog párkapcsolatban, beleértve olyanokat is, akik már 60-70 éve házasok.

Az anyák megmentője

Napjainkban az első egészségmegőrzési lecke, amit egy kisgyermek megtanul, hogy gyakran mosson kezet. A mai ismereteinkkel a mindenhol reánk leselkedő kórokozókról, ennek jelentősége egyértelmű. Nem volt ez így két évszázaddal korábban, amikor Semmelweis Ignác rájött a kézmosás élet-mentő fontosságára.

A képzett beteg

Tegnap még semmi bajom nem volt, ma meg már nem tudok felkelni az ágyból. Ismerős érzés? A megfázás, torokfájás, gyengeség hirtelen tör ránk és – a nagyon előrelátókat kivéve – felkészületlenül ér bennünket. Nézzük, mit tudunk tenni házilag a megfázás tüneteinek enyhítésére? Mire figyeljünk a vény nélkül kapható gyógyszereknél? Milyen gyógynövények, illóolajok lehetnek segítségünkre?

Megállítható-e a csendes gyilkos?

A mellrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb halálok a 45 év alatti hölgyek körében: világszerte minden második percben hal meg emiatt egy nő. Míg az Európai Unióban 18 percenként veszítünk el egy beteget, addig hazánkban évente 400-500 nő hal bele, holott szűréssel elméletileg megelőzhető lenne a baj. Sajnos a rendszeres citológiai vizsgálat sem jelent teljes védelmet: az esetek 24-32 százalékában ugyanis olyan nőknél alakul ki, akik előzőleg jártak citológiai vizsgálaton alapuló nőgyógyászati szűrésre! Márpedig Dr. Járay Balázs citopatológus, klinikai főorvos szerint szinte teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák.

Tekeredik a rétes…

Mi az, ami akkor jó, ha hólyagos? Ha krumplis, akkor addig jó, amíg meleg? Dabas-Sárin próbáltunk utánajárni az évszázados titoknak, hogyan is készül a messze földön híres sári rétes.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!