hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megveszik kilóra
Import munkások tömegei az Öböl-menti országokban

2015. 12. 18.
Emberi jogi és biztonságpolitikai kérdéseket is felvet az olajpénzeken gazdagodó öbölmenti országok közt egyre inkább hódító trend, miszerint külföldi munkások tömegeivel és zsoldos hadseregekkel igyekeznek megoldani azokat a feladatokat, amelyeket elvileg saját polgáraiknak kellene ellátniuk.

Szaúd-Arábia a térség egyik legszegényebb állama volt, amikor az 1930-as években olajat találtak a területén. Ezeknek a készleteknek a kiaknázása indította el a külföldi munká­sok beáramlását. A főként indiai, pakisztáni és egyiptomi migránsok 1985-re duplájára duzzasztották az ország népességét, ami jelenleg 30 milliós. A 2012-es adatok szerint az országban 66 százalékos a külföldi munkavállalók aránya. A szövetséges Egyesült Arab Emírségekben is hasonló a helyzet, sőt, itt nemcsak a munkaerő, de még a népesség majdnem 90 százaléka is külföldi.

A nagyszámú vendégmunkás-jelenlét viszont korántsem jelenti azt, hogy Szaúd-Arábiában ne lenne magas a munkanélküliség. Az őslakosok 12 százaléka álláskereső, ám a képzetlen helyi fiatalok nem tudnak versenyezni a vendégmunkásokkal. Amíg ugyanis egy külföldi nagyjából 250 dolláros (72 ezer forint) havi fizetésre számíthat, addig az 1280 dolláros (370 ezer forint) átlagfizetés, amit a szaúdiak kérnek, nem versenyképes. A bevándorlók értékét azonban nemcsak az alacsony bérköltség növeli, hanem az is, hogy munkaadójuk gyakorlatilag szinte bármit megtehet velük: elveheti az útlevelüket, vagy akár haza is küldheti őket. Nem véletlen, hogy Szaúd-Arábiát emberjogi szervezetek rendszeresen kritizálják, mivel vendégmunkásainak alig biztosít jogi vagy egyéb védelmet. Katarban sem jobb a helyzet: akár szimbolikusnak is nevezhető, hogy – mint az Amnesty International rámutatott – a 2022-es futball világbajnokság helyszínéül szolgáló stadionok építése közben eddig körülbelül 1200-an vesztették életüket, és ha nem történnek komolyabb óvintézkedések, akkor az áldozatok száma 4000-re emelkedhet a munkálatok befejezéséig.

Míg Szaúd-Arábia a gyorsan meggazdagodott törzsi elit és a lecsúszott, munkanélküli alsóbb rétegek közötti űrt próbálja betömni egy importált közép­osztállyal, addig az öbölmenti törpeállamok helyzete egészen más. Ezekben az országokban a kis népességszám miatt a gazdag olajmágnások luxusjuttatások tömegével tudják segíteni a maradék őslakosokat. Ingyen ház, autó és nagylelkű juttatások járnak az elit tagjainak – miközben a nehéz munkát olcsón elvégzi az „import rabszolga”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!