hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hosszú házasság titka
Tippek Amerika 800 legbölcsebb párjától

2015. 12. 10.
Karl Pillemer a Cornell Egyetem gerontológusa évekig kutatta, mi a boldog és tartós házasság titka. Több mint 800 olyan hatvan év feletti házaspárt kérdezett meg a témában, akiknek többsége már legalább 30 éve vagy annál hosszabb ideje él boldog párkapcsolatban, beleértve olyanokat is, akik már 60-70 éve házasok.

A „veteránok” felfedtek néhány titkot arról, hogyan lehet hosszú távon is tartalmas kapcsolatot kialakítani a házasságban. Az egyik elsődleges szempont szerintük a „kapcsolat megőrzése a munkától”. A párok ugyanis gyakran „hazaviszik” a munkahelyi gondjaikat, márpedig igen nehéz úgy a családi vacsorán jó hangulatban beszélgetni, ha közben az egyik fél még mindig a főnökével való konfliktusán füstölög vagy az irodában hagyott befejezetlen munkapapírokon jár az esze. A 66 éves Francis így vallott erről: „Amikor hazamész a munkából, a napi teendőidet is hagyd az irodában!” Az idősebb párok szerint fontos egyfajta „pufferzónát” teremteni a munka és az otthon között: olyan ez, mint egy „fertőtlenítő szoba”, amelyen átmegyünk, mielőtt belépnénk egy speciális, védett területre. Ehhez pedig fontos a különféle kütyük kikapcsolása: a jó családi hangulat és odafigyelés gyilkosa lehet a menő, wifis táblagép, laptop vagy okostelefon.

A megkérdezettek szerint kulcskérdés a jó humorérzék megőrzése is, ami mindig segít oldani a stresszt. Ha kicsit megfeszül a kapcsolat, egy jó kis viccelődés csodákra képes. A 94 éves Jordan így vallott 66 éve tartó házasságáról: „Mi mindenen nevetünk. Megpróbálok mindenből viccet csinálni, a feleségem pedig jókat nevet rajta. Ha egy vita kellős közepén eszembe jut valami tréfás vonatkozás és azt bedobom, ő is nevetni kezd, és ez elcsendesíti a vihart.”

Az idősek szerint hiba, ha folyton rosszallóan szemléljük – vagy netán becsméreljük is – egymás hobbiját, kedvenc időtöltését. Egy kis kölcsönös érdeklődés sokat nyom a latban, hiszen mi a fontosabb: az, hogyan töltöd a szabadidődet, vagy az, hogyan telik a házasságod? Ha az utóbbi, akkor érdemes kipróbálni azt, ami a partnerünket érdekli. A 71 éves Molly például évtizedeken át élt „golfözvegyként”, amikor a férje a hétvégéket a pályán töltötte. A feleség végül belefáradt az emiatti szüntelen neheztelésbe és a tettek mezejére lépett: „Megtanultam golfozni! A férjemnek nagyon tetszett a dolog, mert mint kiderült, mindig arra vágyott, hogy nyugdíjas korunkban a vakációk során is golfozhasson, és így már van állandó partnere is. Ezzel örömet szerzünk egymásnak.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!