hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A képzett beteg
Gyakorlati tanácsok nátha ellen

2015. 12. 18.
Tegnap még semmi bajom nem volt, ma meg már nem tudok felkelni az ágyból. Ismerős érzés? A megfázás, torokfájás, gyengeség hirtelen tör ránk és – a nagyon előrelátókat kivéve – felkészületlenül ér bennünket. Nézzük, mit tudunk tenni házilag a megfázás tüneteinek enyhítésére? Mire figyeljünk a vény nélkül kapható gyógyszereknél? Milyen gyógynövények, illóolajok lehetnek segítségünkre?

A köznyelv náthának, meghűlésnek, megfázásnak nevezi a felső légutak vírusos fertőzését. Ezt többféle vírus okozhatja, azonosításuk azonban felesleges. Egészséges szervezet pár nap alatt képes megküzdeni a fertőzéssel. Azt, hogy miért kapja el az egyik ember és miért ússza meg a másik, nehéz megválaszolni. Az biztos, hogy a stressz, a lelki kimerültség, a légúti allergiák vagy egészen egyszerűen, ha nem öltözünk fel melegen, csökkentik a szervezet ellenálló képességét és hajlamosítanak a meghűlésre. A meghűlés vezető tünetei a levertség, a tüsszögés, a torokfájás, a köhögés. Mivel a vírusok ellen nincs gyógyszer, csak a tüneti kezelésre tudunk összpontosítani. Nézzük sorban, milyen lehetőségeink vannak.

Terjedőben van a meghűlés elleni forró italok fogyasztása – szinte ezek a legnépszerűbbek. Persze nem mellékes, hogy a legnagyobb reklámtámogatottsággal ezek a szerek rendelkeznek. Fontos megjegyezni, hogy bár vény nélkül kaphatók, de mégis gyógyszerek. Ráadásul nem is egy hatóanyagot tartalmaznak, hanem többet. Általában gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, érszűkítő kombinációk. Azonban még mielőtt azt hinnénk, hogy csak úgy a tévé előtt pokrócba burkolózva elszürcsölgethetjük forró italunkat, jusson eszünkbe, hogy ez nem a délutáni tea helyettesítője. Ha nem az útmutatás szerint használjuk, mellékhatása is jelentkezhet. Ráadásul ezt még fokozni is tudjuk akkor, ha esetleg nem vagyunk megelégedve a hatással: például amikor kapunk a szomszédtól valami mást, esetleg találunk otthon régről egy harmadik szert, és ezeket is mind bevesszük, biztos, ami biztos alapon. Esetleg még ezekhez egy lázcsillapítót is bekapunk. A gyógyszerek fantázianevei azonban sokszor ugyanazokat a hatóanyagokat rejtik, csak más a gyártójuk. Ezért érdemes elolvasni a hatóanyag-felsorolást, és elgondolkodni rajta, hogy esetleg nem ugyanabból a fajtából vettünk-e be egyszerre hármat. A magas lázat természetesen csillapítani kell, de az ilyen szerek használatánál is figyeljünk oda, hogy a különböző fantázianevek nehogy ugyanazt a gyógyszert jelentsék.

A meghűlés tüneteinek enyhítésére jól alkalmazhatók a gyógynövényekből készült teák és készítmények. Az orrdugulás, köhögés, köptetés segítésére a fitoterápia eszközei eredményesen alkalmazhatók. Érdemes időt szakítani egy jó kis inhalálásra. Erre alkalmas olajokat (kámfor, mentol, eukaliptusz, erdeifenyő, rozmaring stb.) már könnyen be tudunk szerezni. Ezeket az olajokat magunkkal vihetjük akár egy szaunázáshoz is, ami ilyen esetben már egy nagyobb léptékű inhalálásnak felel meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!