hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tekeredik a rétes…
Titkok nyomában

2015. 12. 18.
Mi az, ami akkor jó, ha hólyagos? Ha krumplis, akkor addig jó, amíg meleg? Dabas-Sárin próbáltunk utánajárni az évszázados titoknak, hogyan is készül a messze földön híres sári rétes.

Krumplis, tökös, túrós, mákos, káposztás, gyümölcsös és még sorolhatnánk a fajtáját a sári rétesnek. Büszkék rá a helyiek, büszkék lehetünk rá mi is. Erről gyorsan meggyőződhettünk, hiszen kis kiruccanásunk során az első biciklis, akibe belebotlottunk, tepsivel közlekedett. A tepsiben ott lapult 4 töltött nyers rétes, sütésre várva. Nem volt az letakarva semmivel, csak úgy sütkérezett a délutáni napsütésben. Hamar felmerült a gyanú, hogy a sári réteshez kell sári levegő is, attól olyan finom.

A hölgy készséggel mesélt sok „réteses” dologról: Rétes utcáról, Rétesházról és versenyekről, amikor a sári asszonyok utcánként mérik össze tudásukat. Látszik, hogy nem akarják elfelejteni a dédanyák tudományát. De hogy mitől más a dabasi rétes? Első, amit meg tudunk állapítani, az az, hogy leheletvékony a tésztája. A másik, hogy ez a vékony tészta úgy dagad a tölteléktől, mint egy jól megrakott BigMac – csak hogy városi hasonlatnál maradjunk.

Néhány titkot azért mégis sikerült megtudni, hogyan is készül. Először is, felejtsük el a réteslisztet, attól kemény lesz a tésztája. De nagyon fontos a liszt minősége. A rétes „tudorai” a finom fehér lisztre esküsznek. „A legjobbat válasszuk, mert akkor nagy baj van, ha nem az” – állítják a sáriak. Ez az a helyzet, amikor szemet hunyhatunk a teljes kiőrlés felett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!