hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megállítható-e a csendes gyilkos?

2015. 12. 18.
A mellrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb halálok a 45 év alatti hölgyek körében: világszerte minden második percben hal meg emiatt egy nő. Míg az Európai Unióban 18 percenként veszítünk el egy beteget, addig hazánkban évente 400-500 nő hal bele, holott szűréssel elméletileg megelőzhető lenne a baj. Sajnos a rendszeres citológiai vizsgálat sem jelent teljes védelmet: az esetek 24-32 százalékában ugyanis olyan nőknél alakul ki, akik előzőleg jártak citológiai vizsgálaton alapuló nőgyógyászati szűrésre! Márpedig Dr. Járay Balázs citopatológus, klinikai főorvos szerint szinte teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák.

A méhnyakrák előfordulása országonként változó: az Amerikai Egyesült Államokban a nők 0,6 százaléka betegszik meg ebben a daganatfajtában élete során. Finnországban 50-52 nő hal meg évente, igaz, a lakosság is mindössze 5,4 millió, ám ott jóval hatékonyabb a szűrés, illetve elsősorban a szűrésen való megjelenés aránya sokkal jobb (80-90 százalék). Magyarországon ugyanerről pontos statisztikánk nincs: becslésem szerint nem több mint 30-40 százalék. Nálunk az új betegek száma 1000-1200/év és 400-500-an halnak meg a betegségben.

A riasztó statisztikák tükrében kik számítanak veszélyeztetettnek, mely korosztály a leg­érintettebb?

– A rákmegelőző állapotok, a különböző súlyosságú hámelváltozások, úgynevezett diszpláziák a 30-as éveikben járóknál a leggyakoribbak, a rák előfordulása a 30-50 év közöttiekre jellemző, de sajnos ritkán fiatalabbaknál is kialakulhat, és természetesen idősebb korosztályban is jelen van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!