hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyarok kimenetele
Főként a képzett fiatalok hagyják el az országot

2015. 12. 10.
A külföldre vándorolt magyarok döntő többsége ugyan nem szakad el teljesen az anyaországtól, a hazatérést mindössze 15 százalékuk tervezi konkrétan – derül ki Blaskó Zsuzsa és Gödri Irén a Demográfia című folyóiratban megjelent tanul­má­nyá­ból. A magyarok migrációja különösen az elmúlt néhány évben lódult meg igazán, 2014-ben már 330 ezer magyar bevándorlót tartottak nyilván Európa országaiban. Ez ugyan nem éri el az alapvetésként elfogadott félmilliós számot, ám az iskolázott fiatalok kiáramlása így is érzékenyen érinti a magyar gazdaság teljesítményét – és ezt csak részben ellensúlyozzák a hazautalt milliárdok.

Bár a 2004-es EU-bővítés és a régi tagországok mun­kaerőpiacainak fokozatos megnyitása után az újonnan csatlakozott országokból egyre többen vágtak neki Nyugat-Európának, a magyarok esetében nem rögtön indult be a kivándorlási hullám. A Kivándorlás Magyarországról: szelekció és célország-választás az „új migránsok” körében című tanulmány szerzői – a különféle statisztikák egybevetése alapján – azt írják, hogy nálunk 2007-től lett egyre inkább népszerű a külföldi munkavállalás, majd 2011-től – a német és az osztrák munkaerőpiaci korlátozások feloldását követően – gyorsult fel ez a folyamat. Ebben a célországok munkaerő-kereslete mellett a hazai gazdasági növekedés elmaradásának és a gazdasági kilátások romlásának is jelentős szerepe volt. 2012-től már legalább évi százezer fő távozott Magyarországról – csak az európai célországokba.

Az nem világos, hogy mennyien tértek vissza, mindenestre 2013 elején mintegy 293 ezer, 2014-ben pedig már 330 ezer magyar állampolgár szerepelt bevándorlóként az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban. Az ENSZ adatai szerint egyébként 2013 elején 528 ezer magyarországi születésű személy élt szerte a világban, a Világbank statisztikáiban pedig még ennél is nagyobb szám – 570 ezer – szerepel. Ezek a számok azonban a több évtizeddel ezelőtt kivándorolt (és még életben lévő) migránsok számát is tartalmazzák. Az elemzők szerint a napjainkban zajló elvándorlás mértékéről többet árulnak el – meglévő korlátaik ellenére is – a kibocsátó népesség körében a közelmúltban készült kutatásokon alapuló becslések. A Magyarok külföldön kutatás, a Népességtudományi Kutatóintézet Életünk fordulópontjai című munkája és a befogadó országok úgynevezett tükörstatisztikái alapján a szerzők úgy kalkulálnak, hogy 2013 elején mintegy 350 ezer olyan magyar állampolgár élt külföldön, aki 1989 után és legalább egy évvel a felmérés előtt hagyta el Magyarországot. Ha azokat is figyelembe vesszük, akik kevesebb mint egy éve hagyták el az országot, akkor ugyanennek a becslésnek az eredménye 424 ezer (80 százalékuk Európán belüli országban él).

Hova megy a magyar?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!