hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközi botrányt kavart Donald Trump muszlimpolitikája
Leselkedő veszélyek

2015. 12. 10.
Óriási tiltakozáshullámot váltott ki az amerikai elnökjelöltségért kapmányoló Donald Trump hétfői kijelentése, miszerint teljesen betiltaná egy időre a muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. A szókimondó republikánus politikus megjegyzését felháborodottan ítélték el az ENSZ-től kezdve Kairón át Londonig, de odahaza, még saját pártján belül is kemény szavakkal bírálták.

Zavarodott, veszélyes, fasiszta, náci – csak néhány a jelzők közül, amelyekkel Donald J. Trump­ot illették kritikusai, miután egy kampánynyilatkozatában az Egyesült Államok határainak a muszlimok előtti totális lezárását szorgalmazta. Trump szerint addig lenne erre szükség, amíg az ország vezetői – a San Bernardinó-i terrortámadás tükrében – meg nem bizonyosodnak róla, hogy „mi a fene folyik itt”. Radikális álláspontját azzal indokolta, hogy a már jelenleg is az Egyesült Államokban élő muzulmánok széles rétegei éreznek bizonyítottan gyűlöletet az amerikaiak iránt. „Lehetünk politikailag korrektek, lehetünk hülyék, de a helyzet csak egyre rosszabb lesz” – jelentette ki Trump. „Míg fel nem mérjük pontosan a problémát és a ránk leselkedő veszélyeket, addig sem engedhetjük, hogy országunk olyan emberek rettenetes támadásainak célpontja legyen, akik csak a dzsihádban hisznek, nincs realitásérzékük és nem tisztelik az emberi életet.”

A hallgatóságából üdvrivalgást kiváltó beszéd Trump támogatói táborán kívül nemzetközi és hazai körökben is hatalmas felháborodást keltett. Hillary Clinton demokrata elnökjelölt „elítélendőnek, előítéletesnek és megosztónak” titulálta a felvetést, szerinte ez a fajta politika csak ártana a nemzetbiztonságnak. A történtekre reagálva egy körlevélben Huma Abedin, Clinton kampánymene­dzser-helyettese így írt a demokata szavazóknak: „Büszke muzulmán vagyok – de Önöknek nem kell osztozniuk a hitemen ahhoz, hogy osszák az undorodásomat. Trump rasszizmust akar beiktatni a törvénykönyveinkbe. Iszlamofóbiája nem a nemzeti értékeinket tükrözi, hanem árt országunk hírnevének, sőt a biztonságunkat is veszélyeztetheti.”

Trumptól saját pártja is elhatárolódott: az elnökjelöltségért induló versenytársai egyöntetűen fejezték ki nemtetszésüket, Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke pedig kijelentette, hogy Trump javaslata szemben áll nemcsak a republikánus párt, hanem az Egyesült Államok értékeivel is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!