hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2016. 12. 16. (XX/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nincs diskurzus

Focimeccset biztosító rendőrök, illetve kopt keresztények voltak a célpontjai a múlt hétvégi merényleteknek Isztambulban, illetve Kairóban. A törökországi robbantásokkal az önrendelkezési jogért küzdő kurdok hallattak ismét magukról, Egyiptomban – ahol az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, a kormány szerint viszont a Muzulmán Testvériség tagja volt az elkövető – a támadás a keresztény kisebbség lehetetlen helyzetére világít rá élesen.

Veszélyben Trump elnöksége?

Múlt heti számunkban már írtunk arról, hogy politológusok és befolyásos publicisták győzködik a republikánus elektorokat a sajtón keresztül, hogy ne Donald Trumpra, hanem Hillary Clintonra (vagy ha erre nem hajlandók, legalább bárki másra, csak ne Trumpra) szavazzanak december 19-én. Úgy tűnik, erre nincs igazán fogadókészség (lapzártánkig a 306 republikánus elektorból csupán egy jelezte, hogy kihátrál Trump mögül), ezért új jogi módszerekkel próbálkoznak azok, akik távol akarják tartani Donald Trumpot a Fehér Háztól.

A koreai Romanovok

A dél-koreai törvényhozás a múlt héten felfüggesztette hivatalából az okkult tanács­adója befolyása alá került Pak Gun Hje elnök asszonyt. Szöul központjában közel félmillióan vonultak utcára, akik az elnök azon­nali lemondását, és az ellene való büntetőjogi eljárás megindítását követelték, miközben a politikus mintegy 15 ezer támogatója ellen­demonstrációt tartott a fővárosban. Pak elnökségének szégyenteljes vége egyben a 20. század egyik legtragikusabb sorsú politikai családregényének fordulata is.

„Renzi-avatar” lesz az új olasz miniszterelnök?

Matteo Renzi múlt heti lemondását követően az olasz elnök Paolo Gentiloni külügyminisztert kérte fel kormányalakításra. Gentiloni hétfőn felesküdött, és bemutatta kormányának tagjait, miközben az olasz ellenzék előrehozott választást akar, és az eurózónából való kilépést sürgeti, a bankszektor válsága pedig továbbra is megoldásra vár.

Aleppó romjai -Véget ért az ostrom

Vége a négyéves ostromnak: a szíriai kormányerők és szövetségeseik teljes egészében visszafoglalták Aleppó felkelők által uralt részét. A fegyverek azonban lapzártánkig nem csitultak el, ami tovább súlyosbítja a humanitárius válságot. A harcok sújtotta városrészekből több tízezren menekültek el. Az ENSZ szerint százak eltűntek azóta, hogy a szíriai hadsereg ellenőrzése alatt álló területekre léptek, a lázadók pedig sok civilt nem engedtek elmenekülni. Aleppó, amely egykor Szíria legnépesebb városa volt, 2011-ben még megúszta a Bassár el-Aszad elleni tüntetéseket. Egy évvel később azonban a városba is begyűrűztek a harcok, és hamarosan a felkelők és a kormányerők közötti ádáz küzdelem egyik legfontosabb csataterévé vált.

Belföld

Eljött az offshore-lovagok alkonya?

Véget vethet a külföldre menekített jövedelmek korának az a jogszabály, amit kivételes eljárásban fogadott el az Országgyűlés kedden. Az offshore-lovagok alkonyát egy OECD-megállapodás hozhatja el, amelynek köszönhetően jövő szeptembertől a NAV rálát majd a magyar adófizetők külföldi bankszámláira is. A most elfogadott jogszabály ezt megelőzően egy utolsó lehetőséget ad arra, hogy egy tízszázalékos közteher önkéntes megfizetésével az adózó men­tesüljön az eltitkolt jövedelme miatti következmények alól.

Magyarázzák a bizonyítványt

DRÁMAIAN ROMLOTT a szövegértés a legutóbbi PISA-vizsgálat szerint: közel 28 százalékos a funkcionális analfabéták aránya a 15 évesek körében. „Hoffmann Rózsa szerint Magyar Bálinték a hibásak, Lázár János szerint a pedagógusok. A PISA-eredményeinken nem javít a kényszeres egymásra mutogatás, ebben a kudarcban benne van a múlt, a jelen és a jövő. A hogyan tovább megválaszolásához szakmailag mérvadó, tehát nem a minisztérium által gyártott jelentésekre lenne szükség” – mondta lapunknak Mendrey László.

Miért vállalnak sportvezetői szerepet a politikusok?

Szinte minden jelentős sportszövetség élén politikus áll, és mostantól akár miniszterek is vállalhatnak ilyen feladatot. A sportvezetők nyitottak is az együttműködésre, mivel a túlnyomórészt közpénzből működtetett sporttámogatáshoz leginkább politikusoktól várhatják a sikeres lobbizást. Amiből viszont nem következik a sporteredmények javulása.

Hit és értékek

Új perzsa birodalom épül

Az 1979-es iszlamista forradalom óta Irán számos eszközzel igyekszik megvalósítani célját, a síita forradalom és a síita identitás elterjesztését a Közel-Keleten, és megerősíteni a térségben betöltött vezető szerepét. A szíriai háború kitörése és az ISIS által felállított szunnita terrorállam feltűnése átmenetileg megzavarta ezt a törekvést, de a passzív amerikai külpolitika és Barack Obamának a teheráni rezsimmel szemben folytatott megbékélési politikája lehetőséget adott arra, hogy az iszlamista vezetés sikeresen újraszervezze szövetségeseit, és nagyszabású népességcserével is megalapozza az új síita birodalom kialakítását. A gyakorlatban ez sokszor etnikai tisztogatással párosult, de az ISIS borzalmai árnyékában erről kevés szó esett az elmúlt években.

Oriana Fallaci utolsó művét János apostol ihlette

Oriana Fallaci 2005-ben az „utolsó szó jogán”, néhány hónappal a halála előtt még egyszer, drámai erővel megszólalt egy könyv terjedelmű öninterjú formájában, amely a Harag-trilógia előző köteteinek (A harag és a büszkeség; Az értelem ereje) betetőzése. Fallaci az öninterjú utószavának az Apokalipszis címet adta. Az írónő nyitott szemmel és hideg fejjel látja a jövőt: látomásában nem a túlvilágról, hanem az Európára váró megpróbáltatásokról szól. Fallacinak a nyilvánosság számára készült utolsó sorai most először olvashatók magyarul. Részletek a műből, Földvári Katalin műfordításában.

HÁTTÉR

Életmentés közadakozásból

Lehet azon elmélkedni, hogy a kórházi eszközbeszerzés kinek a feladata lenne, de az biztos, hogy ha tönkremegy egy gép, akkor azt a napi betegellátás biztosítása érdekében sürgősen pótolni kell. Úgy néz ki, hogy ezt nálunk leginkább közadakozással lehet megoldani – mondta el lapunknak a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány elnöke. A szervezet, amely ősszel sikeresen kampányolt egy lélegeztetőgépért, most két tönkrement altatógép sürgős pótlása miatt kéri az emberek segítségét.

Évtizedes titkok derülnek ki az angol pedofilbotrányban

Alapjaiban rengetheti meg az angol futballt az elmúlt hetekben kipattant pedo­fil­botrány-sorozat. Több tucatnyi egykori játékos tett bejelentést a rendőrségen azzal kapcsolatban, hogy ifjúsági játékosként egykori edzőik szexuálisan bántalmazták őket. Feltételezések szerint szervezett pedofil kör mű­ködött az angol utánpótlásfutballban – ám a felderítést nehezíti, hogy számos klub titoktartási megállapodásért cserébe kártérítést fizetett az áldozatoknak.

Hamis talentumok

A filozófiatörténetben Nietzsche nevéhez fűződik az a korunk társadalmait kiváltképpen jellemző felismerés, hogy a felsőbb és alsóbb társadalmi rétegek eltávolodásának okai között nemcsak az anyagi különbségeket lehet és kell számba venni, hanem az erkölcsi-etikai indítékokat és azok messze ható következményeit. Fordítva gondolta, mint később Marx, aki a termelőeszközök tulajdonlásából vezette le a burzsoázia és a munkásosztály között mutatkozó érdekellentéteket, amelyek a termelőeszközök köztulajdonba vételével automatikusan szűnnek meg. Mi már azonban tudjuk, hogy nem ez történik. És korántsem csak azért, mert az orwelli tétel szerint vannak az átlagnál egyenlőbbek, hanem azért is, mert a tömegek lázadás helyett a rajtuk élősködők magatartását gyakorta követendő példának tekintik. Nem legyőzni akarják a fölöttük állókat, hanem bekerülni közéjük. Ez a törekvés kisebb kockázattal jár, mint a kétes kimenetelű küzdelem.

Kormányra kerülhetnek a magyarok?

Huszonegy képviselői és kilenc szenátori helyre számíthat az RMDSZ, miután hat százalék feletti eredményt ért el a vasárnapi romániai választáson. A viharosra sikerült kampány után az erdélyi magyarokat tömörítő szervezet sikeresen mozgósította választóit, és a román választói hajlandóság feletti részvételt tudott elérni. Mire elég ez a támogatottság, ki fog kormányt alakítani, kormányerő lesz-e az RMDSZ vagy sem? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Mintha Rejtő Jenő írta volna

Forradalom, disszidálás, idegenlégió, szökés, sivatag, kegyetlen megtorlás – ezek akár egy Rejtő-regény kulcsszavai is lehetnének, ám Vancsik László sorsa nem kitaláció. Az ‘56 után külföldre távozott magyarok többsége megtalálta számításait új hazájában, ő azonban nem – hazatérve pedig kémnek bélyegezték. Történetét húga, Czinkócziné Vancsik Mária elbeszélése alapján írtuk meg.

Kidobásra termelve

Megvenni, amit úgysem eszünk már meg. Megtermelni, amit úgysem adunk már el. Ezek felszámolásával világszinten lehetne orvosolni az éhezés problémáját. Közeledik a karácsonyi vacsora, terítéken az élelmiszer-pazarlás.

KÁVÉSZÜNET

Az autóbiztonság atyja:

Nevéhez több mint 2500 találmány köthető. A hazánkban méltatlanul elfelejtett magyar feltaláló dolgozta ki az autók passzív biztonságvédelmének (azaz a már bekövetkezett bale­set következményeit enyhítő eszközöknek) a kikerülhetetlen elemeit, többek között a gyűrődési zónát, a biztonsági kormányoszlopot, a biztonsági utascellát és az oldalsó ütkö­zésvédelmet. Nem túlzás azt állítani, hogy a gépkocsikba épített találmányaival már ezrek életét mentette meg. Míg Német­országban a Mercedes–Benz gyár mellett utcát neveztek el emlékére, addig hazánkban a legtöbb ember nem ismeri a ne­vét, munkásságát.

Akik a jég hátán is megélnek

Ugyanazokból a helyzetekből egyes emberek sikeresen jönnek ki, előnyt kovácsolnak a hátrányukból, míg mások hasonló szituációkban teljesen összetörnek, összeomlanak. Miből adódik ez a különbség az emberek között?

A Lengyel-Tátra kápráztató téli világa

A csillogó-villogó karácsonyi vásárok és a fárasztó emberforgatag helyett sokszor valami csendesebbre, természetközelibbre vágyunk. A lengyel sízés „bölcsője”, a Magas-Tátra fővárosa, a túrázók ékszerdoboza – csak néhány jelző Zakopanéról, a páratlan fekvésű üdülőhelyről. Jóllehet a kiváló klimatikus adottságokkal rendelkező kisváros lélegzetelállító csúcsaival, mesés völgyeivel, kiránduló útvonalaival évtizedekig csak egy kis település volt „a világ végén”. Ma viszont számos látnivalójával advent idején még a szokásosnál is vonzóbb, mert színvonalas, nincs túl messze – akár egy rövid kiruccanás erejéig érkezünk, akár egy hosszabb téli pihenést tervezünk itt.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!