hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Lengyel-Tátra kápráztató téli világa

2016. 12. 27.
A csillogó-villogó karácsonyi vásárok és a fárasztó emberforgatag helyett sokszor valami csendesebbre, természetközelibbre vágyunk. A lengyel sízés „bölcsője”, a Magas-Tátra fővárosa, a túrázók ékszerdoboza – csak néhány jelző Zakopanéról, a páratlan fekvésű üdülőhelyről. Jóllehet a kiváló klimatikus adottságokkal rendelkező kisváros lélegzetelállító csúcsaival, mesés völgyeivel, kiránduló útvonalaival évtizedekig csak egy kis település volt „a világ végén”. Ma viszont számos látnivalójával advent idején még a szokásosnál is vonzóbb, mert színvonalas, nincs túl messze – akár egy rövid kiruccanás erejéig érkezünk, akár egy hosszabb téli pihenést tervezünk itt.

Zakopane története a 14. századig nyúlik vissza, amikor nomád pásztorok telepedtek itt le, és hoztak létre egy kis falut. 1772-ben az osztrák területekhez csatolták, majd 1824-ben a Tátra-hegység részeként a Homolacs család vásárolta meg. Fellendülését az egészségturizmusnak köszönhette: 1876-ban a friss hegyi levegő miatt gyógyhelynek nyilvánították.

A tüdőbetegeket a helyi gurál lakosok vitték fel a hegyi legelőkön álló pásztorházakba. Később számos szanatórium, panzió épült a gyógyulni vágyók fogadására a meseszerű üdülőhelyen, ahol több gyógyfürdő is létesült.

Lengyelország téli fővárosa a 19. század második felében vált igazán divatossá. Fontos szerepet játszott az ország újkori kulturális történetében is, miután sok író, költő, zeneszerző és festő élt és alkotott itt. Például a híres lengyel zeneszerző, Karol Szymanowski, akinek egykori háza most múzeumként üzemel (Villa Atma). Itt töltötte napjait Jan Kasprowicz lengyel költő, háza a Harenda városrészben látogatható. De a híres lengyel kecskés képregény, Koziołek Matołek megalkotója, Kornel Makuszyński is itt élt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!