hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A koreai Romanovok
Politikai családdráma több felvonásban

2016. 12. 15.
A dél-koreai törvényhozás a múlt héten felfüggesztette hivatalából az okkult tanács­adója befolyása alá került Pak Gun Hje elnök asszonyt. Szöul központjában közel félmillióan vonultak utcára, akik az elnök azon­nali lemondását, és az ellene való büntetőjogi eljárás megindítását követelték, miközben a politikus mintegy 15 ezer támogatója ellen­demonstrációt tartott a fővárosban. Pak elnökségének szégyenteljes vége egyben a 20. század egyik legtragikusabb sorsú politikai családregényének fordulata is.

A dél-koreai parlament képviselőinek többsége a múlt pénteki szavazáson támogatta a korrupciós botrányba keveredő Pak Gun Hje leváltására irányuló eljárást megindító javaslatot, átmenetileg felfüggesztve hivatalából az elnököt. Az államfői cím birtokosa azonban továbbra is Pak, aki egészen addig jogosult a Kék Házban, azaz a szöuli elnöki palotában maradni, amíg az alkotmánybíróság 180 napon belül nem dönt sorsáról.

Az ellenzék azért követeli Pak távozását, mert kiderült, hogy barátnője és bizalmasa, a halottidézésben és befolyással való üzérkedésben egyaránt utazó Csoj Szun Szil személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha. Az ügyészség szerint a kormány állítólag nyomást gyakorolt több tucat dél-koreai nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két alapítványnak, amelyek Csoj ellenőrzése alatt állnak.

Pak október vége óta háromszor kért nyilvánosan bocsánatot a botrány miatt, de a kedélyek ettől még nem akartak lecsillapodni, és hetek óta százezrek demonstrálnak az elnök ellen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!