hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mintha Rejtő Jenő írta volna
Vancsik László kalandos élete az idegenlégióig és vissza

2016. 12. 27.
Forradalom, disszidálás, idegenlégió, szökés, sivatag, kegyetlen megtorlás – ezek akár egy Rejtő-regény kulcsszavai is lehetnének, ám Vancsik László sorsa nem kitaláció. Az ‘56 után külföldre távozott magyarok többsége megtalálta számításait új hazájában, ő azonban nem – hazatérve pedig kémnek bélyegezték. Történetét húga, Czinkócziné Vancsik Mária elbeszélése alapján írtuk meg.

Bátyám, Vancsik László 1933 januárjában látta meg a napvilágot az alföldi pusztán. Már gyermekéveiben kitűnt a többiek közül, nagyon kíváncsi és eleven gyermek volt. Minden balhéba belekeveredett: nem akart ő rosszat, csak a kíváncsisága mindig oda vonzotta, ahol történt valami. Amikor a nyolc általánost elvégezte, nem tanult tovább. Szüleink 1947-ben vásároltak tíz kataszteri hold földet Csengele és Kömpöc határában, a Sivány dűlőben. Rossz, homokos föld volt, körülbelül olyan, mint a neve. Laci itt segített nekik a gazdálkodásban. Ügyes fiatalember volt, nem fordult ki a munka a kezéből. Készített nekem egy gyűrűt plexiből, amibe fényképet lehetett tenni. Büszkén mutogattam.

Amikor eljött az ideje, Kecskemétre, a repülősökhoz vonult be katonának. Általában megírta, hogy mikor jön haza eltávozásra. Egy szombaton azonban váratlanul állított be – nem mondta, miért. Szombat volt, így este – szokásunkhoz híven – elmentünk az erdőn túlra egy idősebb házaspárhoz, Valérka nénihez és János bácsihoz rádiót hallgatni. Hallgattuk a meccset, de ez inkább a férfiak szórakozása volt, én legfeljebb arra figyeltem fel, amikor kiabálta a riporter, hogy Puskás lő, gó-ó-ó-ó-ól. Csodálkoztam, hogy hogyan tudja olyan hosszan, levegővétel nélkül nyújtani, hogy gó-ó-ó-ó-ól.

Éjfél körül, amikor hazaértünk, autók és katonai bakancsok nyomait láttuk az udvarban. Szüleink megijedtek, főleg anyu. Jól ismerte a fiát, és mindjárt faggatni is kezdte, mit követett el. Kiderült, hogy őt is beválogatták a fővárosi díszőrségbe, de nem bírta a szolgálatot. Ahogy mondta, ha a légy rászállt az orrára, még azt sem csaphatta le. Ezért az őrhelyén felakasztotta a fegyvert a szögre, levetette a fehér kesztyűt, és hazajött – ezért keresték. Na, erre anyu azt mondta, hogy azonnal öltözz vissza a katonaruhádba, és menj vissza oda, ahonnan elszöktél. Amikor Laci visszaindult, mi anyuval elkezdtünk Istenhez imádkozni, hogy sikerüljön visszajutnia az őrhelyére, és ne kapjon nagy büntetést. Az imáink meghallgatásra találtak: amikor visszatért, elfogták és fogdába zárták, ám végül csak annyi lett a büntetése, hogy visszahelyezték Kecskemétre.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!