hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új perzsa birodalom épül
A Földközi-tengerig nyúlhat Irán új befolyási övezete

2016. 12. 15.
Az 1979-es iszlamista forradalom óta Irán számos eszközzel igyekszik megvalósítani célját, a síita forradalom és a síita identitás elterjesztését a Közel-Keleten, és megerősíteni a térségben betöltött vezető szerepét. A szíriai háború kitörése és az ISIS által felállított szunnita terrorállam feltűnése átmenetileg megzavarta ezt a törekvést, de a passzív amerikai külpolitika és Barack Obamának a teheráni rezsimmel szemben folytatott megbékélési politikája lehetőséget adott arra, hogy az iszlamista vezetés sikeresen újraszervezze szövetségeseit, és nagyszabású népességcserével is megalapozza az új síita birodalom kialakítását. A gyakorlatban ez sokszor etnikai tisztogatással párosult, de az ISIS borzalmai árnyékában erről kevés szó esett az elmúlt években.

A The Tower geopolitikai folyóirat decemberi számában megjelent elemzés azt állítja, hogy a 21. századi perzsa birodalom közel jár ahhoz, hogy teljesen kiépüljön azon a területen, amelyet közvetlenül az iszlám feltűnése előtt az Újperzsa Birodalom uralt.

A szíriai háború kitörése előtt Irán elsősorban a nukleáris programjával és az Izrael elleni „ellenállás” támogatásával igyekezett kiépíteni regionális hatalmát. Az atomprogram célja az volt, hogy a nemzetközi közösséggel elismertesse Irán hatalmát, és olyan egyezményt kényszerítsen ki, amely a program befagyasztásáért cserébe szabad kezet ad Teheránnak a Közel-Keleten. Az „ellenállás” (vagyis az Izrael elleni terrorizmus globális támogatása) pedig a népi támogatást biztosította az iráni vezetésnek.

Irán stratégiája kezdettől fogva egy egybefüggő síita arab terület kialakítása volt, amely természetes összeköttetést biztosít Irántól Dél-Libanonig Irak és Szíria bekapcsolásával. Ennek érdekében az iráni vezetésnek – elsősorban szövetségesei révén – ki kellett építenie hatalmát három fővárosban: Bagdadban, Damaszkuszban és Bejrútban.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!