hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormányra kerülhetnek a magyarok?
RMDSZ-siker a román választáson

2016. 12. 27.
Huszonegy képviselői és kilenc szenátori helyre számíthat az RMDSZ, miután hat százalék feletti eredményt ért el a vasárnapi romániai választáson. A viharosra sikerült kampány után az erdélyi magyarokat tömörítő szervezet sikeresen mozgósította választóit, és a román választói hajlandóság feletti részvételt tudott elérni. Mire elég ez a támogatottság, ki fog kormányt alakítani, kormányerő lesz-e az RMDSZ vagy sem? - ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Hatpárti parlament alakulhat Romániában a vasárnapi választást követően, amit nagy fölénnyel nyert meg a Szociáldemokrata Párt (PSD): képviselőházi jelöltlistájára a szavazók 45,5 százaléka, szenátusi listájára pedig 45,71 százaléka voksolt. A részvételi arány 39,5 százalékos volt. Ez az adat jól jellemzi a románok politikumhoz való viszonyát – mondta lapunknak Nagy Árpád politológus. Kiábrándultság és teljes érdektelenség jellemzi a választókat, akik csupán 7,2 millióan járultak az urnákhoz. Az nagyon jól modellezhető volt, hogy milyen erőviszonyok lesznek, de arra senki sem számított, hogy a baloldal ekkora sikert ér el, pláne úgy, hogy annak vezetőjét korábban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Liviu Dragnea, a szociáldemokrata párt elnöke győzelmi beszédében bejelentette, hogy pártja igényt tart a kormányzati (fő)szerepre, és a Călin Popescu-Tăriceanu vezette liberális ALDE-val akar koalícióra lépni. Az Agerpres hírügynökség közlése szerint Dragnea elmondta: „Előbb beszélünk az RMDSZ-szel való együttműködésről a párton belül, majd az ALDE-s kollégákkal együtt eldöntjük, hogy mi legyen a követendő út. Nincs szándékunkban koalíciót kötni sem a PNL-lel, sem az USR-rel, sem pedig a PMP-vel, vagyis a jobboldal egyetlen képviselőjével sem.”

Magabiztosan átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt az RMDSZ ernyője alatt indult – a Magyar Polgári Párt két jelöltjét is parlamentbe juttató – magyar összefogás. Az RMDSZ a képviselői listájára 6,19 százaléknyi, a szenátusi listájára pedig 6,25 százaléknyi voksot kapott. „Új társadalmi szerződésre van szükség a többség és a kisebbség között, hogy egyetlen magyar ember se érezze veszélyeztetve identitását, anyanyelvét, kultúráját. Biztonságban kell lennie a nemzeti és etnikai identitás valamennyi összetevőjének” – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, megjegyezve: erősebb parlamenti képviselete lesz a magyarságnak, mint az előző ciklusban volt.

Az RMDSZ-re leadott szavazatok aránya nagyjából megfelel a magyarság országos, 6,5 százalékos számarányának – emelte ki a Heteknek Kolumbán Gábor székelyudvarhelyi politológus. Ez azt is jelenti, hogy a magyar választók támogatták a budapesti segítséggel megvalósult összefogást. Ezzel az eredménnyel biztos pozíciót szerzett a szövetség, sőt ha a baloldal kényelmes többséget akar, akkor vélhetően kormányzati pozícióba juttatja a magyarság képviselőit. A sikerben egy fontos elem is szerepet kapott a politológus szerint, mégpedig az, hogy a magyar kormány nyíltan beszállt a kampányba. Orbán és a Fidesz már a magyarországi választásokra készül a nemzetegyesítés jelszava alatt, de az anyaországban olyan erős a megosztottság, és ennek a kialakulásában a kormánypárt szerepe olyan nagy, hogy ott nem lehet ezzel maradéktalan sikert elérni. Emiatt az egész Kárpát-medence magyarságát kell egységbe forrasztani. Ezért turnézott az egész magyar kormány Erdélyben, választásra biztatva mindenkit. „Négy év alatt teljesen feje tetejére állt a Fidesz és a legfontosabb romániai magyar párt viszonya: míg a legutóbbi parlamenti választásokon még nagy erőkkel az RMDSZ ellen kardoskodtak, ezúttal teljes mellszélességgel álltak ki mellettük, és Orbán Viktor is együtt kampányolt Kelemen Hunor pártelnökkel” – mondta Kolumbán Gábor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!