hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kidobásra termelve

2016. 12. 27.
Megvenni, amit úgysem eszünk már meg. Megtermelni, amit úgysem adunk már el. Ezek felszámolásával világszinten lehetne orvosolni az éhezés problémáját. Közeledik a karácsonyi vacsora, terítéken az élelmiszer-pazarlás.

Van egy élelmiszerbolt Európában, amelynek a működési modellje arra épül, hogy (elsőként a világon) kizárólag lejárt szavatosságú termékeket szereznek be, és adnak el vásárlóiknak, méghozzá az eredeti értékesítési ár közel feléért. S ez bizony nagyon kedvező fogadtatásra talált a fogyasztók körében, olyannyira, hogy kilenc hónappal az első üzlet beindítása után már meg is nyílt a második. Az egészben pedig talán az a legmeglepőbb, hogy mindez nem egy alacsony GDP-vel rendelkező ország elmaradott régiójában történik, hanem éppen Dánia fővárosában, Koppenhágában. Ahogy erről a

The Guardian is beszámolt: a dán törvények lehetővé teszik, hogy lejárt szavatosságú termékeket is áruljanak, amennyiben teljesen egyértelmű tájékoztatást nyújt erről az adott gazdasági szereplő, valamint nem jelent azonnali életveszélyt az adott termék elfogyasztása. Ezzel a lehetőséggel élt a fentebb említett, igazából nonprofit szervezet, a We­food is. Az árukat önkéntesek gyűjtik be adományként a termelőktől, importőröktől, exportőröktől vagy éppen a helyi szupermarketektől. Az így kapott termékeket természetesen szemrevételezik, és csak az elfogadható állapotban lévőket teszik ki a pultra. Az üzlet vásárlói pedig amellett, hogy féláron jutnak hozzá jó minőségű termékekhez, egyúttal egy jó célt is tudnak támogatni: az eladásból származó bevételeket jótékonyságra és az ételpazarlás elleni küzdelemre fordítják.

Az élelmiszer-veszteség, illetve -pazarlás pedig annak ellenére, hogy alig-alig tudatosuló jelenségek a társadalmakban, mára nagyon is valóságos, az egész világra kiterjedő problémává nőtték ki magukat. A The Guardian által publikált infografikákon egészen döbbenetes számokkal találkozhatunk. A rendelkezésre álló mezőgazdasági területek közel egyharmadán (azaz 1,4 milliárd hektáron) megtermelt élelmiszerek nem kerülnek felhasználásra. Ha ez a továbbiakban is így maradna, akkor egyes becslések szerint 2050-re a 2005-ös mutatókhoz képest 60 százalékkal kellene nőnie a terméshányadoknak. Ugyanez igaz globális szinten az összes élelmiszer-fogyasztásra is: közel minden harmadik megtermelt vagy előállított élelmiszer sosem kerül elfogyasztásra. Ha pedig a kárba ment élelmiszerek lebontásakor keletkezett metánt nézzük  – amely ugyebár roppant káros hatással van a Földet védő ózonrétegre –, és az összes kárba ment élelmiszert egy országban vonnánk össze, akkor ez az ország a világ harmadik legnagyobb metánkibocsátó országa lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!