hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eljött az offshore-lovagok alkonya?

2016. 12. 15.
Véget vethet a külföldre menekített jövedelmek korának az a jogszabály, amit kivételes eljárásban fogadott el az Országgyűlés kedden. Az offshore-lovagok alkonyát egy OECD-megállapodás hozhatja el, amelynek köszönhetően jövő szeptembertől a NAV rálát majd a magyar adófizetők külföldi bankszámláira is. A most elfogadott jogszabály ezt megelőzően egy utolsó lehetőséget ad arra, hogy egy tízszázalékos közteher önkéntes megfizetésével az adózó men­tesüljön az eltitkolt jövedelme miatti következmények alól.

Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban jövő nyárig utolsó esélyt biztosított a pótlólagos adófizetésre a jövedelmüket külföldre menekítőknek. A képviselők 122 igen szavazattal, 36 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett fogadták el a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő törvények módosításait a nemzetgazdasági miniszter kezdeményezésére.

A kormány a javaslat indoklásában emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) jövő ősztől már rendelkezésére állnak a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, így könnyen kiszűrhetők azok, akik a Magyarországon keletkezett jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. Esetükben a NAV az eltitkolt adó behajtása mellett adó­bírságot és a jegybanki alapkamat két­szeresére rúgó késedelmi pótlékot szabhat ki, amennyiben az érintettek 2017. június 30-ig nem fizetik be önkéntesen az ekkor választható 10 százalékos közterhet.

A nemzetgazdasági tárca ezzel kapcsolatos közleménye hangsúlyozza: a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat utolsó lehetőségként biztosítja, hogy ne az adóhivatal tárja fel és szabja ki a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmek után az adót. Ez azt is jelenti egyben, hogy jövőre az offshore szisztémákkal és más nemzetközi színtéren ténykedő adóelkerülőkkel szembeni küzdelem új szakasza kezdődik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!