hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyarázzák a bizonyítványt
Kormányzati reakciók a PISA-eredményekre

2016. 12. 27.
DRÁMAIAN ROMLOTT a szövegértés a legutóbbi PISA-vizsgálat szerint: közel 28 százalékos a funkcionális analfabéták aránya a 15 évesek körében. „Hoffmann Rózsa szerint Magyar Bálinték a hibásak, Lázár János szerint a pedagógusok. A PISA-eredményeinken nem javít a kényszeres egymásra mutogatás, ebben a kudarcban benne van a múlt, a jelen és a jövő. A hogyan tovább megválaszolásához szakmailag mérvadó, tehát nem a minisztérium által gyártott jelentésekre lenne szükség” – mondta lapunknak Mendrey László.

A2012-es PISA-vizsgálat szerint 20 százalékos volt Magyarországon a funkcionális analfabéták aránya, tehát azoké, akik úgy hagyják el az általános iskolát, hogy nem értik, amit olvasnak. Bár a jelenség létét Balog Zoltán miniszter egy szakbizottsági meghallgatáson tagadta, mondván: „ha valaki valamit el tud olvasni, az azt jelenti, hogy megérti”, a 2015-ös PISA-mérés adatai világossá tették, hogy a 15 éves diákoknak már közel 28 százaléka küzd elemi szövegértési nehézségekkel, ami a jövőre nézve nem sok jót tartogat, mivel a szövegértés a tanulás alapja.

Az LMP-s Hadházy Ákos Balog Zoltán lemondását követelte a nagyfokú romlás miatt. Orbán Viktor miniszterelnök az atv.hu kérdésére elmondta: vizsgálatot kért Balog Zoltántól a legutóbbi PISAvizsgálat eredményeiről, és csak a jelentés ismeretében fog véleményt mondani, illetve dönteni bármilyen személyi konzekvenciáról. Ez sokak szerint eleve nonszensz, hiszen az EMMI vezetője saját minisztériumának a munkáját vizsgálja, hasonlóképp például a NAV-elnök Vida Ildikó által lefolytatott belső vizsgálathoz Horváth András emlékezetes leleplező ügye kapcsán. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke kérdésünkre megerősítette: független szakértői elemzésekre lenne szükség egy megfelelő oktatáspolitika kialakításához, ez eddig is hiányzott, s ennek következményeivel szembesülünk egyre durvább módon.

Az EMMI a digitalizált, szokatlan típusú tesztfeladatokkal és a megváltozott méréssel is magyarázta a rossz eredményeket, valamint azzal, hogy most még nem érzékelhető a két éve bevezetett új Nat hatása. Rétvári Bence, az EMMI államtitkára úgy nyilatkozott: a PISA-rangsorban – az OECD-országokon belül – a 28-29. helyen áll Magyarország, míg az egy főre eső GDP terén a 31. helyen van, tehát a diákok jobban teljesítettek, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!