hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Évtizedes titkok derülnek ki az angol pedofilbotrányban
Paradicsom helyett pokol

2016. 12. 15.
Alapjaiban rengetheti meg az angol futballt az elmúlt hetekben kipattant pedo­fil­botrány-sorozat. Több tucatnyi egykori játékos tett bejelentést a rendőrségen azzal kapcsolatban, hogy ifjúsági játékosként egykori edzőik szexuálisan bántalmazták őket. Feltételezések szerint szervezett pedofil kör mű­ködött az angol utánpótlásfutballban – ám a felderítést nehezíti, hogy számos klub titoktartási megállapodásért cserébe kártérítést fizetett az áldozatoknak.

A lavinát az egykori pro­fi futballista, a 43 éves Andy Woodward indította el, aki november közepén a The Guardian­nak részletesen beszámolt azokról a szörnyűségekről, amelyeket a futball világában át kellett élnie.

A tehetséges védőt 11 évesen fedezte fel egy Barry Bennell nevű ifjúsági edző, aki elhívta az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektető Crewe Alexandra csapatához. Bár Woodward kétségtelenül ígéretes focista volt, vékony testalkata és sötét haja legalább ennyire felkeltette az ifjúsági edző figyelmét. Olyannyira, hogy Bennell meghívta őt saját házába. Woodward szavai szerint egy fiatal srác számára ez maga volt a paradicsom. Nemcsak azért, mert a házban biliárdasztal volt, és edzője különleges állatokat is tartott – egy majmot, amely olyan szelíd volt, hogy ráült az ember vállára, két pireneusi hegyi kutyát és egy vadmacskát –, hanem azért is, mert az ország egyik legjobb utánpótlásedzőjeként számon tartott Bennell azzal kecsegtette a fiatal fiút, hogy futballista lehet belőle. Nem csoda, hogy Woodward hétvégente, iskolai szünetekben, de volt, hogy még iskola helyett is edzője házában lakott, és vele utazott a meccsekre.

Amikor azonban a molesztálások elkezdődtek, már nem volt visszaút: Bennell fenyegette és zsarolta áldozatát, hogy hallgasson arról, ami a házban történik. Az egyik módszere az volt, hogy elővett néhány nuncsakut, Woodwardnak pedig maga elé kellett tartania egy papírlapot, amit az edző egy suhintással kettévágott. „Látod, mire vagyok képes, milyen hatalmas vagyok?” – kérdezte aztán a megrettent fiút.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!