hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 02.03. (XXI/05) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vízumtilalom: Kinek üzent Trump?

Donald Trump elnökségének eddigi legvita­tottabb döntése lett az az elnöki rendelet, amellyel hét, muzulmán többségű ország­ból három hónapra felfüggesztette a beutazást az Egyesült Államokba, valamint 120 napra leállította minden menekültügyi kérelem befogadását. Az amerikaiak abszolút többsége támogatja Trump intézkedését, míg az elit­média, a különféle hátterű civilszervezetek és a nemzetközi politikai közvélemény tiltako­zik ellene. A rendelet önmagában természe­tesen nem alkalmas a terrorveszély elhárí­tására, de mégis több, mint politikai marke­­tingeszköz egy kampányígéret kipipálására.

Izrael a nyolcak között

Először került be a világ nyolc nagyhatalma közé Izrael a The American Interest nevű amerikai magazin szerint. A független lap minősítése alapján Izrael, amely „egy kis ország a világ egyik kaotikus részén”, olyan feltörekvő hatalom, amelynek egyre nagyobb befolyása van a világ eseményeire. A zsidó állam – az Egyesült Államok, Japán, Kína, Oroszország, Németország, India és Irán mögé – felkerült a ranglistára.

Penelope gate

Kétségbeejtő helyzetbe került François Fillonnak az elnökségért folytatott kampánya, miután a francia sajtó a múlt héten megírta, hogy a jobboldal elnökjelöltje éveken keresztül parlamenti asszisztensként alkalmazta saját feleségét. A Le Canard Enchainé (Leláncolt Kacsa) című szatirikus politikai heti­lap múlt heti írása azt állította, hogy Penelope Fillon az évek során mintegy félmillió eurót keresett férje asszisztenseként; az írás egyben azt is sugallja, hogy a volt miniszterelnök felesége ezért az összegért valójában nem végzett munkát.

Mintadiákból lázadó

Újabb fejezettel bŐvül a görög dráma. Úgy tűnik, ismét az államcsőd réme fenyeget, ugyanis Alekszisz Ciprasz tavaly év végi „lázadó” akciója után az IMF és az ESM is azt fontolgatja, hogy nem vesz részt tovább a görögök 2015-ben kialkudott áthidaló hitelezésében, és további megszorítások bevezetését követeli. Ha nem sikerül a tavaszi választások előtt megállapodni, az kikényszerítheti a görögöket a szabad piacra, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Kicsoda Lech Walesa?

Bizonyítottan együttműködött a lengyel titkosszolgálattal a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom és a lengyel demokratikus átalakulás motorjának tartott Lech Walesa. A beszervezését tartalmazó dokumentumok, jelentések és nyugták grafológiai vizsgálata kizárta, hogy meghamisították volna az ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér és későbbi államfő beszervezésére utaló dossziét - közölte kedden a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

Belföld

Az orosz–magyar kapcsolatok 27 éve

Orbán Viktor ismét Budapestre hívta Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök – lapzártánk utánra tervezett – látogatása kapcsán felvillantjuk az orosz-magyar kapcsolatok rendszerváltás utáni fordulatait.

A 4-es metró ügye az OLAF–Miniszterelnökség–Városháza háromszögben

Hónapokig tartó muníciót biztosít a kormánypártok számára egy uniós jelentés annak érzékeltetésére, hogy a Fidesz kevésbé korrupt, mint a baloldali ellenzék. Azt remélik, a 2018-as választásokig akár ki is üthetik ezzel az ellenzék kezéből a korrupciós vádak fegyverét.

Katasztrofális mutatók: korrigálhat az EMMI

Állítólag a szülőktől származik az a minisztériumi javaslat, mely szerint „a hátrányos családi hátterű” gyerekeket bentlakásos intézményekben tennék alkalmassá a beilleszkedésre és a jobb teljesítményre. Többek között ezt az elképzelést tartalmazza az EMMI kiszivárgott jelentése a 2015-ös PISA-eredményekről. Az anyagnak számos pozitív eleme is van, visszaköszönnek benne a Tanítanék Mozgalom egyes követelései is – a kérdés már csak az, hogy a javaslatcsomag mennyire fogja elnyerni a kormány tetszését.

Látványos Orbán–Botka kézfogás

Különösebb meglepetések nélkül zajlott le Orbán Viktor szegedi látogatása, amely a várakozásoknak megfelelően a Tisza-parti város fejlesztéséről szólt, nem pedig az országos politikáról. Bár a sajtótájékoztató alapján konstruktív és egyáltalán nem konfrontatív megbeszélés képe bontakozott ki, egyes elemzők szerint a szegedi polgármester számára volt nagyobb hozadéka a találkozónak. Az igazi nyertesek azonban a szegediek lehetnek majd, különösen akkor, ha a beígért fejlesztések valóban elkészülnek a következő években.

Hit és értékek

Trump nagyinterjú a 700-as klubban

Donald Trump egyik kampányígérete volt, hogy nem fog elfeledkezni azokról, akiknek a véleményét az elitmédia rendszeresen elhallgatja vagy torzítva mutatja be. „A ti hangotok leszek” – üzente az evangéliumi keresztényeknek is. Azt, hogy ígéretét komolyan gondolta, az is jelzi, hogy már elnöksége első hetében leült és 25 perces interjút adott a CBN keresztény televíziós csatornának. A Pat Robertson által alapított CBN nemrég ünnepelte 50. évfordulóját. (Hetek, 2016. október 14.)

HÁTTÉR

Torgyán József

Torgyán József Mátészalkán született 1932-ben, ugyanabban az évben, amelyben a rendszerváltás korszakának két miniszterelnöke, Antall József és Horn Gyula. Anyai ágon görögkatolikus papi családból, míg apai ágon parasztcsaládból származott.

Donald Trump szerint a világ

„Kedves amerikai barátaim! Örömmel jelenthetem be, aláírtam azt a törvényt, amely örökre betiltja Oroszországot. A bombázás öt percen belül elkezdődik.” (Ronald Reagan viccelődése 1984. augusztus 11-én)

Telepatikus közösségi hálózatot épít a Facebook

A telepátia a Facebook jövője – ezzel válaszolt két éve Mark Zuckerberg arra a kérdésre, hogy mit tekint a „jövő kommunikációs platformjának”, majd kifejtette, miként akarja integrálni ezt az eszközt a közösségi hálózatba. Bár az elmúlt év a politikáról, a betegségek gyógyításáról és a virtuálisvalóság-szem­ü­vegekről szólt a Zuckerberg-birodalomban, a Business Insider szerint a cég titkos fejlesztőrészlege, a Projekt-8 nagy erővel dolgo­zik egy olyan technológián, ami képes kapcsolódni emberi agyhoz és abból „olvasni”, sőt akár még gondolatot „írni” is tud.

Sváb sorsok

Több száz év kellett ahhoz, hogy a magyarországi, erősen zárt sváb faluközösségek felbomoljanak, s az 1950-es évek után elterjedjenek a vegyes házasságok és a magyar nyelvhasználat. A váltás nem spontán módon ment végbe, hanem egyének és nemzetiségek drámájaként: példa erre annak a sváb nagypapának az esete is, aki magyarként járta meg a Don-kanyart, majd német­ként telepítették ki, illetve vitték el málenkij robotra a második világháború után. Házukba szülőföldjükről ugyancsak elüldözött székelyeket telepítettek, mivel az erdélyiek házába románokat költöztettek. Úgy tűnik, a közép-európai nemzetiségek 20. századi kényszervándorlásaiban az utolsó láncszemet a németség alkotta: ők nem mások tulajdonába ültek bele, hanem a nulláról kezdtek mindent. (2017. 02.03.) 

Válságba zuhan-e Szaúd-Arábia?

Mielőtt a Rijádot Mekkával összekötő autóút Mohamed szülővárosa felé kanyarodna, kék, többnyelvű tábla igazítja el az utazókat. Az van ráírva, hogy „no non-muslims beyond this point”, és mutatja a hitetleneknek, merre van az elkerülőút.

Disznó, emberi sejtekkel

Kutatók hosszú évek, ha nem évtizedek óta dolgoznak azon, hogy különböző fajok testi sejtjeit kombinálják, azaz kimérákat hozzanak létre. Mindezt nem unalmukban teszik, hiszen a kísérletek teoretikusan meghatározott orvosi célok érdekében zajlanak. Idén januárban a kaliforniai Salk Institute munkatársai a Cell tekintélyes szakmai folyóiratban publikálták legfrissebb eredményeiket, jelesül, hogy sikerült humán-sertés kimérákat létrehozniuk.

Csíki csuki

Betiltotta a marosvásárhelyi táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását, és újra a Heinekennek kedvező döntést hozott, immár másodfokon, így az ítélet jogerős. A döntés óriási tiltakozási hullámot indított el mind a magyar, mind az erdélyi társadalomban, sörfogyasztók és nem fogyasztók körében egyaránt. Eddig több mint 25 ezren csatlakoztak az Igazi Csíki Sör megmaradásáért indított petícióhoz. Az aláírók a bíróság szerintük elfogult ítélete ellen tiltakoznak, illetve azt is támogatják, hogy a termék hungarikum legyen. „Kiállunk az Igazi Csíki Sör mellett” néven Facebook-csoport indult, amelyhez egyre többen csatlakoznak.

Egy országnál többért

Alkoholista munkanélküliből lett az EU vezető politikusa, most Angela Merkelt győzné le a német baloldal új vezetője, Martin Schulz. A német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje balról támadva győzné le riválisát, Angela Merkelt, Németország kancellárjaként pedig új lendületet adna az Európai Uniónak is.

A politika nem értelmiségi műfaj

„Ha még nem hallottál róla, az csak azért van, mert ő így akarta“ - írta a The Huffington Post Arthur J. Finkelstein republikánus kampánygururól, aki igazi háttérfiguraként sosem nyilatkozik, ír cikket vagy engedi, hogy fotózzák, mégis számos jobboldali politikust - köztük Orbán Viktort, Benjamin Netan­jahut vagy éppen Ronald Reagant - segített győzelemre szerte a világon. Az amerikai demokraták szerint a „piszkos politika keresztapja”, aki feltalálta a „libsizést”, a hazai ellenzék szerint pedig nem más mint a Fidesz sötét lovagja. Népes ügyféltábora szerint viszont a „valaha látott legragyogóbb politikai elme”, akinek csak „meg kell kopogtatni a fejét egy remek ötletért”. Rákbetegsége és visszavonulása miatt a héten nyilvánosságra kerülő 1991-es előadása különösen értékes betekintést ad a világszerte eredményes „Finkel-think” stratégia titkaiba.

KÁVÉSZÜNET

Az önkéntes száműzött

„Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem.”  Másoktól talán banális lenne ez a gondolat, de Márai Sándor életének minden napja, élet­mű­vé­nek minden oldala bizonyíték arra, hogy az ő ese­tében ez a kijelentés hús-vér valóság. A jelképes időpontban: 1900-ban született Márai éle­tének nyolcvankilenc éve alatt olyan sorsot élt meg, amely ma is példát mutat arról, hogy az igazi magyarság és igazi européerség nagyon is jól összefér egymással.

Új fejezet a tenisz- krónikás könyvében

Hat hónap egészségügyi szünet után 17. kiemeltként hét mérkőzést nyert meg. Három top tízes ellenfelet most vert meg először ötszettes játszmában, a 18 éve tartó profi pályafutása során. 35 évesen és 174 naposan 13 óra és 40 percet töltött a tenisz szentélyében, a Rod Laver Arénában. A döntőben 3 óra 37 perces drámai harc után legyőzte a számára legnehezebb ellenfelet, Rafael Nadalt, megszerezve a 18. Grand Slam-trófeáját. Talán nem túl merész kijelenteni: Roger Federer minden idők legnagyobb teniszezője.

BULLET JOURNAL

Az év eleje az az időszak, amikor még a legrendetlenebbek is beruháznak egy határidőnaplóba, majd az első néhány hét után csalódottan temetik el a fiókjuk legmélyére. Ryder Carroll, megelégelve a sokéves próbálkozást, kifejlesztett egy saját módszert, ami azóta bejárta a világot.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!