hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Telepatikus közösségi hálózatot épít a Facebook
Mi jár a fejedben?

2017. 02. 02.
A telepátia a Facebook jövője – ezzel válaszolt két éve Mark Zuckerberg arra a kérdésre, hogy mit tekint a „jövő kommunikációs platformjának”, majd kifejtette, miként akarja integrálni ezt az eszközt a közösségi hálózatba. Bár az elmúlt év a politikáról, a betegségek gyógyításáról és a virtuálisvalóság-szem­ü­vegekről szólt a Zuckerberg-birodalomban, a Business Insider szerint a cég titkos fejlesztőrészlege, a Projekt-8 nagy erővel dolgo­zik egy olyan technológián, ami képes kapcsolódni emberi agyhoz és abból „olvasni”, sőt akár még gondolatot „írni” is tud.

A neves üzleti magazin a cég álláshirdetései alapján jutott erre a következtetésre, amiben többek között agykutatókat és olyan biomérnököket keresnek, akik képesek digitális jelekké alakítani az agykéregben szikrázó neuronok komplex működését. Bármennyire is tudományos-fantasztikumnak hangzik az agyhullámok digitalizálása, ez az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő hi-tech ágazata, ami akár éveken belül lehetővé teszi majd, hogy ne egérrel és billentyűzettel, szemüveggel vagy érintőképernyővel, hanem magával a gondolattal lépjünk be a virtuális valóságba. (Színre lépett a totális  virtuális valóság. Hetek, 2016. október 10.)

„Képzeld el, hogy képes vagy digitálisan rögzíteni és megosztani a világgal egy gondolatot, ami éppen érzelmet vált ki belőled, vagy foglalkoztat téged, úgy, hogy azt a gondolatot mások is átvehessék” – vizionált Zuckerberg egy az elménket direktben összekapcsoló közösségi hálózatot, amiben nem posztok, képek, videók forognának, hanem készre csomagolt gondolatok, amiket egyszerűen az adott személyre gondolva tudunk továbbítani az interneten keresztül. Vagyis, ha én látok egy képet, ami mondjuk örömmel tölt el és eszembe juttat egy vicces emléket, akkor nem kell a képet külön feltöltenem és egy mosolygós emotikon  társaságában melléírnom azt, ami eszembe jutott, hanem magát a gondolatot továbbítom a Facebookon. Aki átveszi tőlem ezt a gondolatot, annak az elméjében rögtön megjelenik az adott kép, a hozzákapcsolódó történet és átéli azt az örömteli érzelmi állapotot, amit a feladó is érzett a megosztás pillanatában. Ebben az utópisztikus hálózatban Zuckerberg szerint már maga az emberi agy lenne rákötve az internetre és nemcsak a saját, hanem mások gondolatait is át tudnánk magunkhoz tölteni, így gazdagítva a közösségi élményt, átélve egymás örömét és bánatát.

Gondolj rá!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!