hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Penelope gate
Veszélyben a francia jobboldal elnökjelöltje

2017. 02. 10.
Kétségbeejtő helyzetbe került François Fillonnak az elnökségért folytatott kampánya, miután a francia sajtó a múlt héten megírta, hogy a jobboldal elnökjelöltje éveken keresztül parlamenti asszisztensként alkalmazta saját feleségét. A Le Canard Enchainé (Leláncolt Kacsa) című szatirikus politikai heti­lap múlt heti írása azt állította, hogy Penelope Fillon az évek során mintegy félmillió eurót keresett férje asszisztenseként; az írás egyben azt is sugallja, hogy a volt miniszterelnök felesége ezért az összegért valójában nem végzett munkát.

A cikk megjelenését követően több szálon elkezdődött a nyomozás annak kiderítésére, vajon fiktív munkavégzésről van-e szó vagy sem: hétfőn délután a versailles-i gazdasági ítélőbíróság öt órán keresztül, külön-külön hallgatta ki François és Penelope Fillont. A Figarónak nyilatkozva a Fillon-stáb egyik tagja azt állította, hogy a meghallgatás során a házaspár bizonyítékokat mutatott be annak igazolására, hogy valós munkavégzés történt.

Ezt követően a keddi napon a korrupció elleni nyomozó hatóság (OCLCIFF) tartott „házkutatást” François Fillon képviselői irodájában a francia Nemzetgyűlésben. A Le Parisien című napilap értesülései szerint Penelope Fillonnak sem parlamenti belépője, sem parlamenti e-mail-címe nem volt a vizsgált időszakban. Antonin Lévy, a volt miniszterelnök ügyvédje szerint ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen a parlamenti asszisztensek túlnyomó részének nincs parlamenti e-mail-címe. A Nemzetgyűlés képviselői asszisztenseinek munkája valóban nagyon széles spektrumon mozog, és ad abszurdum még arra sincs szükség, hogy belépjenek a parlamentbe, köszönhetően annak a valójában „gumi” szövegnek, amely a képviselők segítőinek munkaköréről és díjazásáról szól. Ennek alapján bármilyen olyan munkakörre, amely segíti a képviselő munkáját, alkalmazható parlamenti asszisztens. Ha a képviselő tehát leginkább takarítási munkákra tart igényt, akkor megteheti, hogy erre alkalmaz asszisztenst. Ráadásul ez a választókerületben is lehetséges, ebben az esetben pedig az illetőnek valóban be sem kell lépnie a Nemzetgyűlésbe.

A Nemzetgyűlés gumiszabálya ellenére Fillon és kampánya mélyütést kapott, egy keddi közvéleménykutatás szerint ugyanis a franciák 76 százaléka nem hiszi el François Fillon védekezését. A volt miniszterelnök állítása szerint a Le Canard Enchainé által kirobbantott ügy egy jól megkoreografált lejárató kampány. És valóban erre utal az, hogy ezen a héten a szatirikus lap emelte a tétet, és szerdai számában már azt közölte, hogy 1988 és 2013 között Penelope Fillon több mint 800 ezer eurót keresett férje assziszten­seként, aki ráadásul két felnőtt gyerme­két is alkalmazta parlamenti gyakornokként rövidebb időre. Ezt Fillon nem is tagadta, elmondása szerint ügyvéd gyermekeit néhány célirányos munkára alkalmazta a stábjában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!