hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kicsoda Lech Walesa?
Bizonyossá vált a munkásvezér ügynökmúltja

2017. 02. 10.
Bizonyítottan együttműködött a lengyel titkosszolgálattal a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom és a lengyel demokratikus átalakulás motorjának tartott Lech Walesa. A beszervezését tartalmazó dokumentumok, jelentések és nyugták grafológiai vizsgálata kizárta, hogy meghamisították volna az ügynökmúlttal gyanúsított Nobel-békedíjas volt munkásvezér és későbbi államfő beszervezésére utaló dossziét - közölte kedden a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

A krakkói igazságügyi szakértői intézetben elvégzett grafológiai vizsgálatnak eredetileg nem az volt a célja, hogy Walesa esetleges ügynöki múltját bebizonyítsa; az eljárás sértettjeként, tanúként hallgatták ki, s azt állította, hogy a dosszié iratain nem az ő kézírása látható. A grafológiai szakértői vélemény alapján azonban megállapították, hogy az együttműködési nyilatkozaton, nyugtákon, több tucat kézzel írt jelentésen Walesa kézírása szerepel, aki Bolek néven adta le anyagait a belbiztonsági szolgálatnak (SB). Az IPN tavaly februárban hozta nyilvánosságra Walesa beszervezési és munkadossziéját, amely az 1970-ben aláírt együttműködési nyilatkozatát, valamint az 1976-ig készült jelentéseit és a saját kezűleg aláírt bevételi nyugtákat is tartalmazta.

1980. augusztus 14-én sztrájkoló munkások foglalták el a gdanski Lenin Hajógyárat, akik az élelmiszerárak emelkedése ellen tiltakoztak. Vezérük Lech Walesa volt, aki 17 nap múlva bejelentette a Szolidaritás független szakszervezet megalakulását. Walesa volt az első a szocialista blokkban, aki kiharcolta a hatalomtól a független szakszervezet létrehozására irányuló jogot. A Szolidaritáshoz néhány hónapon belül 10 millió tag csatlakozott – a lengyel lakosság mintegy negyede. A felsőfokú végzettséggel nem rendelkező villanyszerelő motorja lett annak a folyamatnak, amely később az egész kelet-közép-európai térség szocialista rezsimjeinek felbomlásához vezetett. II. János Pál mellett a leghíresebb lengyel lett, és az elmúlt harminc évben az emberi jogok és a szabadságért folytatott harc ikonja volt. Hazájában megítélése sokkal ellentmondásosabb: sokat kritizálták nyers modora, autoriter vezetési stílusa és a titkosszolgálatokkal való tisztázatlan múltbeli kapcsolatai miatt.

Lech Walesa 1943-ban született Popovo községben, és 1967-től dolgozott a hajógyárban. Már egy évvel ezután bojkottot hirdetett a diáktüntetések ellen szerveződő munkásgyűlések szervezésére, majd 1970-től maga is aktív szervezője lett a hajógyári illegális sztrájknak. A tiltakozás vér­ontással ért véget: a rendőrség és a katonaság tüzet nyitott a sztrájkolókra, és harminc ember meghalt. Walesa a titkosszolgálat megfigyelése alá került, a hajógyárból elbocsátották.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!